Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbast veteranmoppe vinner

Mopederna är riktigt snabba, trots att de är över 30 år gamla. Under fredagen anordnades mopperace i Amsberg och snabbaste mopeden vinner.

En efter en rullar veteranmopederna in till hyrkartbanan i Amsberg. Mopedisterna kommer körandes från Mellsta där Mellstaträffen äger rum fram till på lördag. Mopperacet är en del av Mellstaträffen.

– Vi hade den här tävlingen förra året också. Det är ett gäng lekfulla gubbar som kör sina mopeder runt banan och vinnaren får en buckla, berättar Fredrik Frelin, arrangör från klubben TSV Blårök.

Det finns vissa krav på mopederna som tävlar i två olika klasser. Många väljer att inte tävla, de är för rädda om sina värdefulla veteranmopeder. De som är modiga och gillar fart kör fem varv på banan. Vinnaren blir den som åker fortast.

– Det är svårt att köra utan riktiga kläder, man får ta det lugnt, säger Jon Heden från Uppsala som precis rullat i mål.

Hans moped är av märket Zundapp men Jon Heden klassar den som ett hemmabygge.

– Jag har byggt mopeden så att den ska gå fort, berättar Jon Heden.

Han kommer upp i en hastighet på ungefär 47 kilometer i timme runt banan i dag men har kört betydligt fortare förut.

– Jag vinner inte i dag men det är roligt att träffa andra mopedgalningar, säger Jon Heden.