Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba tvillingar från Mora

Moratjejerna Michelle och Erika Söderman är tvillingar, 21 år, och känner varandra synnerligen väl. De bildar ett rallyteam med framgång.

Annons

I helgen vann de båda första deltävlingen av Hälsingeserien i rally i standardklassen. Deltävlingen ägde rum i Sveg och den kallas för Härjedalsbrickan.

– Vi kör en Opel calibra, berättar Erika, som rattar bilen medan Michelle sitter med som co-driver.

Erik har körvana sedan hon var 16 år. På inhägnat område fick hon tillstånd att köra en bil två hjul. Tidningen skrev om hennes annorlunda körsätt för några år sedan och hon kör fortfarande uppvisningar i den konsten. Körkortet fixade Erika när passerat hon 18-årsgränsen med en månad

Men sedan 2010 ingår även rallyförare i hennes gebit. Erika och Michelle följde med sina föräldrar till Torsby.

Erika tog förarlicens för rally och Michelle, som ännu inte tagit körkort, examinerade i co-driver licens i två steg varav det mest avancerande är att serva föraren muntligt med så kallade noter, som beskriver vägslingan.

– Just på Hälsingeserien får deltagarna köra ett varav på banan i förväg och då kan jag skriva upp specialnoterna på egen hand. På andra större tävlingar köper deltagarna arrangörsnoter av arrangörerna, berättar Michelle.

När de sedan kör ett förvarv på slingan kan Michelle lägga in egna noteringar i de förskrivna noterna från arrangörerna.

Utbildningen till rallylicens gick syskonduon i Lima och fick sedan godkänt i Stockholm. Den första tävlingen tillsammans körde de i Hofors. Sedan kom framgångarna. Första vinsten var i Hofors i september förra året.

– Då hade vi bytt kärra från en Mazda till Opel Calibra.

Vid tävlingen i lördags körde Erika på till en början och med Michelle assistans fick de ett ordentligt försprång till konkurrenterna.

– På den sista sträckan kände jag mig mera lugn och körde försiktigare för att inget skulle hända, säger Erika.

Ändå blev vinstmarginalen till tvåan 1 minut och 20 sekunder.

Närmast väntar nästa deltävling i Sundsvall om knappt två veckor.

Vilket körsätt föredrar då Erika, på två hjul eller rally?

– Gillar båda. Det händer mera i rally medan körning på två hjul går mera på rutin, sammanfattar Erika.