Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabba prickskyttar vid Gräsmossen

Ragnar Skanåker och alla andra träffsäkra skyttar får faktiskt ursäkta. Det är en sak att få stå still, andas ut, sikta och skjuta mitt i prick.
Att vara i rörelse och så snabbt som möjligt ta sig från den ena måltavlan till den andra och ändå träffa rätt - det är något helt annat.

Det är i det senare sammanhanget som IPSC-skytteentusiasterna hör hemma. Och nej, det handlar inte om Clint Eastwood i rollen som dödligt snabbskjutande westernhjälte eller några Dirty Harry-kopior.

– Det finns heller inte någon som helst koppling till polisen eller militären, understryker Magnus "Kotte" Granqvist, ordförande för den unga föreningen Bergslagens Skyttar.

Den enda egentliga gemensamma nämnare som kan lyftas fram är att skjutandet görs med pistoler. Men inom IPSC (Practical Shooting Confederation) ryms också skytte med gevär och hagelgevär.

Den lokala klubben, eller Besk som är klubbens förkortning inom sporten, skjuter dock enbart med pistoler.

– Det här är den i särklass snabbast växande diciplinen inom skyttet i Sverige just nu, fortsätter "Kotte" Granqvist.

Jodå, det är samma "Kotte" som tidigare höll till på racingbanorna. Möjligen skulle klivet från supersnabba motorcyklar till en skjutbana kunna uppfattas som anmärkningsvärd.

Men han hävdar bestämt att den adrenalinkick som han fick på mc:n får han nu också.

– Jag letade länge efter någon ersättning till racingen och fann det i IPSC. Här är det också frågan om fart och spänning.

– Jag har lagt hjälmen på hyllan, nu är det bara skyttet som gäller, hävdar han entusiastiskt.

Tidningen kan utan överdrift instämma i att det ryms en hel del action i den här formen av skytte. Det framgick med all tydligt vid Gräsmossens skjutbana mellan Ludvika och Gonäs under det öppna klubbmästerskap som genomfördes i söndags.

Närmare 30-talet skyttar kom till start, vilket inkluderade de senaste SM-mästarna i standarklassen från Borlängeklubben Bops (Borlänge praktiska skyttar) som arrangörsklubben har ett nära samarbete med.

Eftersom det är frågan om skarpladdade vapen är också säkerheten rigorös. Att vifta runt med vapnet är definitivt lika med diskning. Och att ens vinkla pistolen för mycket när magasinet ska bytas kan straffa sig.

Två vita vimplar på skjutvallen markerar banans yttre gränser. Om den domare som följer skytten genom hela banan ser att pistolpipan pekar utanför vimplarna är tävlingen över.

Det ser aningen märkligt ut när en person "förföljer" skytten likt en skugga. Men i handen håller domaren en speciell timer som inte bara mäter tiden, utan också noterar när skotten avfyrats.

– I den här sporten används uteslutande engelska termer. Visserligen är det frågan om en domare som följer efter skytten, men för oss är det RO, Range Officer, förklarar Kotte Granqvist.

Han påpekar att tjusningen är att det inte bara handlar om att vara träffsäker eftersom tidsaspekten är en faktor när det gäller slutresultatet.

– Och det kan hända så mycket. Själv fick jag eldavbrott och blev tvungen att ta ut magasinet och göra en ny mantelrörelse.

När det gäller framtiden står det nu klart att klubben känner sig mogen för att marknadsföra sig.

– Vi har medvetet legat lågt under det första året. Men nu har vi fått i gång verksamheten, den är etablerad och vi är flera instruktörer.

– Vi är beredda att ta emot fler medlemmar, och då väldigt gärna ungdomar, och fler tjejer.