Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabb utveckling på det stora IKT-projektet

Förvaltningschef Ronny Kihlander är starkt involverad i IKT-projektet som nu, via de bärbara datorerna, märks konkret ute i skolorna.
– Det är en väldigt stor satsning som ger oerhörda möjligheter och förstås syftar till att öka elevernas lärande, säger Kihlander.

Allt är initierat av kommunens IT-pedagog Anders Berggren och under processens gång har även kommunens IT-chef Christer Granqvist varit viktig.

Egentligen skulle satsningen ha dragits i gång på vårterminen 2011, med Kyrkskolan i Söderbärke som pilotskola. Det var dock inte förrän i april i år som satsningen kunde starta där, vilket gjort att ingen ordentlig utvärdering hanns med innan datoriseringen inleddes på allvar denna hösttermin.

– Nu har alla elever från sexan till nian fått varsin dator. Fram till 2015 står kommunfullmäktige bakom projektet, efter det får vi försöka bereda plats i ordinarie budget för att kunna fortsätta.

För tanken är att en dator per elev i de äldre årskurserna i grundskolan ska gälla även efter projekttidens slut, vilket då innebär årliga inköp av nya datorer.

För att satsningen ska fungera krävs det förstås datormotiverade och välutbildade lärare, vilket bland annat löses via utbildning internt genom Anders Berggren samt utbildade PIM-examinatorer bland pedagogerna (PIM = Skolverkets utbildningssatsning Praktisk IT och Media).

Två olika ledningsgrupper följer också projektet samt ser till att det sker en fortlöpande utvärdering.

– Än är ju det här projektet bara i sin linda, men vi ska naturligtvis se till att utvärdering sker kontinuerligt, säger Ronny Kihlander.

Nämnas kan att även elevernas egna smartphones kan användas i det trådlösa nätet, via lösenord som varje enskild elev har.

De bärbara datorerna, som eleverna själva kan ladda ner program till, är också utrustade med batterier som håller laddningen extra länge.

Att barn från femman och neråt framöver ska få varsin dator ses i nuläget inte som så sannolikt, med tanke på bland annat tyngden att bära på mellan hem och skola samt viss stöldrisk.

Ronny Kihlander är övertygad om att den nu "sjösatta" datorsatsningen kommer att slå väl ut.

– Vi hoppas förstås att det här leder till mer motiverade elever. Det viktigaste i projektet är det pedagogiska lärandet, men för eleverna gör nog de nya datorerna också att det blir roligare och mer lustfyllt att vara i skolan.