Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smultronstället digitaliseras fullt ut

Smultronstället - som håller till i Folkets hus - är en av 21 biografer runt om i landet som blivit beviljade ekonomiskt stöd till en full digitalisering av biografen.
Filminstitutet går in med 220 000 kronor.

– Utan en digitalisering hade jag varit tvingad att slå igen, säger Torbjörn Lindqvist, som äger och driver Smultronstället sedan 14 år tillbaka.

I olika omgångar har Filminstitutet delat ut pengar till många av landets biografer, för att dessa ska klara av övergången till att visa digital film fullt ut.

Något som snart är ett krav för att kunna visa nya filmer.

Syftet med stödet till inköp av digital biografutrustning är att öka tillgången till ett brett utbud av film i hela landet.

– Biografer som fått stödet är dels små biografer på vischan, dels biografer som kör en liten smalare repertoar, som jag. Det är oerhört viktigt att få de här pengarna, säger Torbjörn Lindqvist.

Kostnaden för att köpa in den nya digitala biografutrustningen ligger på 420 000 kronor.

Smultronstället har också fått ekonomiskt stöd från Folkets hus och Falu kommun för att klara den digitala övergången.

– Jag kommer inte att äga utrustningen själv, det vill jag inte göra, utan den kommer att ägas av kommunen och Folkets hus. Utrustningen säkrar visningen av film i Folkets hus för lång tid framöver, säger Torbjörn Lindqvist och fortsätter:

– Jag driver inte Smultronstället i ett kommersiellt syfte, utan huvudsaken är att verksamheten går i hop. Jag värdesätter högre att kunna visa bra europeisk film, inte minst svenska filmer, säger Torbjörn Lindqvist.

Just nu visar Smultronstället bland annat den nya dokumentären om Olof Palme som visat sig vara populär bland Faluborna.

– Närmare 1 400 personer har redan sett filmen. Nu har jag lagt in några extra föreställningar för att ge fler chansen att se den, slutar Torbjörn Lindqvist.