Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smuggelhund fick avlivas

En insmugglad blandrashund från Balkan avlivades sent på måndagskvällen på Falu Djursjukhus.
Hunden hade drabbats av blåsor i munnen, och hos veterinären uppdagades att den saknade hundpass och inte hade nödvändiga prover tagna.

Den aktuella hunden var en sexmånaders blandrashund, som via människor i Avesta sålts vidare till en kvinna i Borlänge. Hon trodde allt var i sin ordning, tills det i måndags uppdagades att den var olagligt införd till Sverige.

Det här är andra hunden i Dalarna i år som avlivas på grund av avsaknad av nödvändiga papper. I vintras avlivades en utländsk hund i Mora i samband med att med att sjukomen Brucella canis för första gången i modern tid konstaterats i Sverige.

- Tänk er för och ta reda på vad som gäller, innan ni tar in utländska hundar från Syd- och Östeuropa. Fråga aldrig lokala veterinärer utan kontrollera med Jordbruksverket vad som gäller för införsel hit, varnar länsveterinär Olle Rydell.

Det är Jordbruksverket som beslutar om avlivning av insmugglade hundar. Reglerna är ytterst stränga och enda alternativet är full karantän till en kostnad av cirka 30 000 kronor.

- Glöm inte att vi har kvar kravet på blodprov med godkänd mängd antikroppar efter rabiesvaccinering, och att hundarna fortfarande ska avmaskas mot rävens dvärgbandmask, påminner Olle Rydell.

Reglerna är till för att skydda svenska hundar, från sjukdomar vi fram till nu varit förskonade ifrån. Rabies är en virussjukdom som så gott som alltid leder till döden, medan Brucella canis är en sexuellt överförbar sjukdom, som påverkar fertiliteten och kan leda till sterilitet.

- Funderar du på att skaffa hund, sök då först och främst i Sverige, både för din egen och alla svenska hundars skull. En insmugglad hund som hinner sprida smittan kan räcker för att vi inte längre ska vara ett rabiesfritt land, slutar Olle Rydell,