Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smöret går som smör i solsken

/
  • Gränshandlaren Bill Skogstad i Rörbäcksnäs säljer närmare tio gånger så mycket smör som vanligt då hela Norge har tomt i sina smörhyllor
  • Hittills har gränsbutiken i Rörbäcksnäs haft smör så att det räckt till.
  • Hittills har Bill Skogstad kunnat beställa smör så att det räckt till trots stor efterfrågan.
  • Gränshandlaren Bill Skogstad ser till så att det finns smör i hyllorna inför veckoslutets invasion av norska smörkunder.

Förr var det "fläskrally" i de svenska gränsbutikerna. Nu till årets jul är det smör som går åt, som smör i solsken, när de norska kunderna väller över gränsen för att handla till julbaket.
– Vi säljer närmare tio gånger mer smör nu än vi gör normalt, säger gränshandlaren Bill Skogstad vid ICA i Rörbäcksnäs.

Annons

I flera veckor har det varit en extrem smörbrist i Norge. De norska producenterna har fått inrikta tillverkningen på andra mjölkprodukter och inte kunnat göra så mycket smör som det nu går åt.

Oftast gapar smörhyllorna i norska butiker tomma för närvarande.

Sverige hade en liknande situation tidigare i år. Men nu finns det gott om smör i Sverige och det gynnar gränshandlarna på den svenska sidan.

– Nu är ju smör ingen jätteprodukt för oss, men om vi vanligtvis säljer cirka sju kilo i veckan så handlar det nu om 50-70 kilo, och en del kunder köper både fem och tio paket. Hittills har vi klarat av efterfrågan, säger Bill Skogstad.

Från butikerna i Sälen rapporteras också om en kraftigt ökad försäljning av smör till norska kunder, en fördubblad eller tredubblad försäljning av det åtråvärda svensksmöret.

Den norska smörbristen har också satt sina spår på försäljningssajten Blocket. Där finns det mängder med svenska annonsörer som bjuder ut svenskt smör för priser mellan 200 och 800 kronor per kilo inklusive frakt.

Gränshandlaren i Rörbäcksnäs har en tredjedel av hela sin försäljning till norska kunder.

– De flesta kommer från närområdet på andra sidan gränsen, det är både bofasta och stugägare.

Även om smör är i ropet just nu så passar norrmännen på att köpa det mesta i Sverige. Den största lockvaran är tobak som är väldigt mycket billigare i Sverige.

– Vi har ett brett sortiment och norrmännen köper av allt. Det märks på att varukorgarna i butiken har ett genomsnittligt värde på 275 kronor. Normalt för en liknande butik är 150-200 kronor, säger Bill Skogstad.

Det är snart bara djupfrysta räkor som det är billigt att köpa i Norge. 25 kronor kilot.

Mer läsning

Annons