Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smör och socker

När Pia och Mikaela Malm på Café skyttepaviljongen bullar upp stammisarnas favoriter för Pralins läsare heter framgångsreceptet smör och socker.
I familjen Malm missar man helst inte elva-fikat.
– Vi är själva gottegrisar, säger Mikaela Malm.

Annons

Tro kan förflytta berg heter som bekant det gamla talesättet. I det här fallet var det en helt vanlig skogspromenad som satte fart på drömmarna som sedan flyttade ett helt hus.

Historien och Café skyttepaviljongen började helt vardagligt med att Pias man och Mikaelas pappa, Ola, såg ett spännande hus som var hemskt förfallet när han var ute och gick.

På 1800-talet var intresset för skytte stort i hela landet och i början av 1900-talet byggde därför Dalarnes Skytteförbunds en klubbstuga vid skjutbanan på Myranområdet i Falun. När sedan Ola fick syn på Skyttepaviljongen hade den säker fått stå och förfall i runt 10-20 år. Han kunde konstatera att grunden var gedigen men att mycket av inredning och fönster var förstörda och dessutom stod huset både undanskymt och otillgängligt.

2006 köpte han Skyttepaviljongen, året därpå flyttades den på trailer till platsen där den i dag står på Lugnet och hösten 2009 smygöppnade Café skyttepaviljongen.

– 8 000 arbetstimmar senare, konstaterar Pia.

Ola drömde om en italiensk restaurang men eftersom det var familjens kvinnor som skulle fylla paviljongen med innehåll blev det i stället café. En obruten släkttradition av bakande husmödrar ledde fram till det valet.

När jag står i det varma köket och känner dofterna av nybakat och hör mor och dotter entusiastiskt prata om just bakning är det inte heller svårt att förstå valet. De drivs av passion.

– Vi har själva svårt att låta bli sötsaker, så enkelt är det, säger Mikaela.

Pia och Mikaela har fått lära sig den hårda vägen, de har bakat och misslyckats och bakat igen. De tar heller inga genvägar och väljer om det går närodlade och ekologiska råvaror:

Det är helt omöjligt att få tag på vaniljhjärtan som är gjorda i större volymer, som är äkta och smakar gott. Jag letade därför reda på ett recept och gjorde sedan vaniljhjärtan med äkta ekologiskt vanilj. Jag vill inte vara kaxig men de var helt överlägsna, säger Mikaela.

– Vi är inte fundamentalistiska men jag tycker att vi ska värna om våra svenska bönder, fyller Pia i.

När Pia och Mikaela nu bullar upp för Pralins läsare så bjuder de så klart på sina populäraste recept, för stammisarna kräver alltid att det ska finns vaniljbullar och drömtårta. De anstränger sig för sina kunder, för att hitta alternativ till glutenallergiker och andra födoämneskänsliga.

– Vi bakar på smör och socker. Det som är svårt är att hitta alternativ till diabetiker, det går inte att ersätta socker med sötningsmedel, det vi kan göra är ju att erbjuda dem till exempel en oglaserad bulle så blir det ju åtminstone lite mindre socker.

I ett skåp står en kantstött kopp på hylla och en lapp sitter upptejpad, ”Anders kopp”. Pia berättar att de egentligen hade tänkt slänga bort den, ”kantstött porslin vill vi inte ha framme”, men då vädjade Anders om att få ha kvar koppen.

Det är inte bara tvåfota stammisar som trivs, utan även fyrfota. På Café skyttepaviljongen får hunden följa med in och också här vet stammisar som Flora att det finns ett skönt ställe att ligga på och att det så klart bjuds på godis.

– Vi har både levergodis och tuggben, säger Pia.

Här får du några av recepten: