Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Smör och kvarg nya varor från Grådö

Grådö mejeris nya smör, med varumärket Svenska mejerier, blev inte vad ägaren Falköpings mejeriförening tänkte sig och kickade nyligen vd:n Marika Wärff så nu kommer Grådös smör att säljas under Grådös varumärke. Men Grådös kommande produkt kvarg kommer att säljas som Falköpings kvarg.

Svenska mejerier, ett bolag Falköpingsmejeriet startade i september fasas ut. Varumärket finns på ett smör tillverkat i Grådö mejeri utanför Hedemora som kom ut på marknaden under senhösten.

Varumärket Svenska mejerier fugerade inte konstaterar Ulf Claesson, ordförande för Falköpings mejeri.

Wärff fick gå sedan hon och styrelsen inte haft samma syn på hur företaget skulle drivas framåt.

En ny tillförordnad vd Anders Segerström tar över i april:

– Hans huvuduppgift kommer att vara att sälja in produkter från Falköping och Grådö. Vi ska jobba hårt på marknaden, bearbeta befintliga kunder och försöka hitta nya, säger Ulf Claesson.

– Vårt smör kommer att heta Grådö i framtiden, säger Ulf Claesson som inte tycker att det var ett direkt misstag att lansera varumärket Svenskt smör.

– Men det finns flera riksvarumärken och ett till var för mycket visade det sig när vi pratade med kunderna. Det är lättare att nå ut med våra lokala och regionala varumärken som Grådö och Falköping för vi verkar på en lokal-regional marknad, säger Claesson som också säljer mejeriprodukter från mejerierna i Grådö och Falköpings under kedjorna Coop, Axfood och Willeys egna varumärken.

– Vi kommer också att börja tillverka en ny produkt i Grådö, kvarg.

Kommer den att säljas under Grådös varumärke?

– Vi kommer inledningsvis att sälja den under Falköpings varumärke. Som det ser ut nu räcker den mjölk till som Grådös kontrakterade mjölkbönder levererar, men det kan bli aktuellt att köra mjölk från Falköping till produktionen i Dalarna, säger Ulf Claesson som själv är mjölkbonde och helst vill ha bättre betalt för sin mjölk.

Men Falköpings mejeri sänker betalningen till sina mjölkbönder:

– Det är väldigt tufft just nu, framför allt på ost och mjölkpulver. Men vi har som princip att inte kommunicera ut våra mjölkpriser, säger Ulf Claesson som befarar att det blir fortsatt tufft fram till 2017

Påverkar detta Grådös leverantörer?

– Nej, Grådös leverantörer har ett annat avtal kopplat till Arlas mjölkpris och det ändrar vi inte på, säger Claesson som säger att Grådös investeringar snart är klara, och med smör, kvarg och en fantastisk personal så är det än mycket bra affär för Falköping i den kraftmätning som pågår ute i mejeridiskarna i dagligvaruhandeln.