Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SMÖF bjuder på öl kryddad med lokalodlad pors

Den 23-24 oktober är det dags för årets upplaga av Söderbärke mikroölfestival, SMÖF.

Annons

Då samlas representanter från uppemot 30 svenska småbryggerier för att under två dagar förenas kring intresset för öl.

Till årets evenemang, det 12:e i ordningen, har totalt 3 000 biljetter funnits ute till försäljning – 1 000 till fredagen och 2 000 till lördagen. I början av september var närmare hälften sålda.

– Det har varit utsålt de senaste fyra åren, säger Thomas Husing i Malte-Söderbärke ölvänner.

Han förklarar att omkring 3 000 besökare är vad som får plats i lokalerna, Söderbärke Folkets hus och allaktivitetshallen.

Årets festivalöl är framtaget av bryggeriet Poppels i Mölnlycke. Ölet är av typen pale ale och innehåller humlesorterna Amarillo och Mosaic.

Vid ölfestivalen kommer också ett öl bryggt på pors att finnas till servering.

– Några medlemmar från arrangörsstaben tog med sig pors skördat i Söderbärke och åkte ner till Bamberg i Bayern och bryggde ett öl tillsammans med en bryggeriägare där.

– Pors är den gamla svenska ölkryddan som man använde innan man började med humle.

Utöver hemodlad pors väntas även lokal representation i form av tre bryggerier från trakten. Det är Bergslagens brygghus från Smedjebacken, Walhöll brygghus från Söderbärke samt Fagerstabryggeriet Octabrew.

– Så många lokala deltagare har vi inte haft förut, säger Husing.

Han berättar vidare att SMÖF i år kommer att servera fler alkoholsvaga öl än tidigare.

– Förut bryggde inte mindre bryggerier svagare öl, men det har ändrats de senaste åren.

Annons