Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SMHI varnar för höga vattenflöden – översvämning vid Bullsjöns camping

En kall vår har gjort att snön har legat länge i dalafjällen. Värmen i kombination med regn satte fart på snösmältningen och vatten började stiga i Västerdalälven.
På lördagens morgon var det översvämning vid Bullsjöns camping i Malung, men på måndagen hade vattnet sjunkit undan.

– Det började lite redan under fredagen, och nu på morgonen var ängen vid campingen översvämmad, rapporterade Jorunn Stuvik Mellquist som skickade en bild från sin morgonpromenad.

Två husbilar fick lov att flyttas bort från vårfloden under helgen. På måndagen hade dock vattnet sjunkit undan och nådde bara upp till elstolparna på holmen.

– Jag vet inte om det här var kulmen, men det brukar vara värre. Jag fick kalla in vaktmästaren i helgen för att slå av strömmen, och än har vi inte vågat slå på den igen, berättar campingens föreståndare Annika Noubel på måndagen.

LÄS OCH SE TV: Nu forsar vårfloden fram vid Sognstupet

Fortum som har kraftstationen i Lima kraftstation rapporterar ett flöde 370 kubikmeter per sekund på lördagens förmiddag och vattenflödet steg.

– Det börjar närma sig klass-1-flöde, nivåer som enligt SMHI kommer tillbaka vartannat år, säger Ann Johansson som är vatteningenjör på Vattenregleringsföretagen.

Längre upp i Västerdalälven, vid Ersbo som ligger nära norska gränsen finns en mätstation som rapporterar höga flöden.

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för höga vattenflöden, både lokalt i små vattendrag i och i större vattendrag nära fjällen i Dalarna och Härjedalen.