Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebackens nya återvinningscentral i långbänk – kalkylen måste räknas om

Det ser ut att dröja innan en ny och modern centrumnära återvinningscentral i Smedjebacken är verklighet. Och de 20 miljoner kronor som investeringen beräknades till i början av 2016 framstår allt mer som en önskedröm.

Annons

Hur många fler miljoner den tänkta anläggningen på Industrivägen i Övre Gunnars strax intill riksväg 66 har beräknats kosta enligt den senaste kalkylen vill Ingemar Hellström (S), styrelseordförande för Smedjebackens Energi & Vatten AB – Seab, inte avslöja.

Läs mer: 20 miljoner satsas på ny centrumnära anläggning

Han lyftar ändå fram Mora kommuns nya anläggning som exempel, där kalkylen på 29 miljoner kronor visade sig vara för låg...

Kalkylen måste räknas om

Under onsdagens styrelsemöte presenterade dock Ola Nyström, renhållnings/återvinningschef vid det med Ludvika gemensamma bolaget WBAB (Wessman Barken Återvinning och Vatten AB) en kalkyl som verkar ha fått ledamöterna att hicka till av förskräckelse.

– Kalkylen måste räknas om och vi måste få fram ett nytt förslag där även driftskostnaderna finns med, säger Ingemar Hellström.

Dessutom vill Seab-styrelsen att det åter en gång utreds vad det skulle kosta att rusta upp den befintliga återvinningscentralen på Humboberget.

– Men det var inte mitt förslag, påpekar Ingemar Hellström.

Enligt hans mening är Humboberget visserligen i "bruksskick".

Men det är också en anläggning som ligger avsides och där de återkommande inbrotten och stölderna resulterat i en allt sämre arbetsmiljö för personalen.

– För mig personligen är den aktuella fastigheten intill riksvägen absolut rätt plats, klargör Hellström.

Om en ny och mer "avskalad" kalkyl hinner tas fram till nästkommande styrelsemöte i slutet av augusti är oklart.

Under alla omständigheter är Ingemar Hellström övertygad om att den nya återvinningscentralen inte kommer att stå klar under 2018, vilket ingick i den tidigare arbetsgruppens tidsplan.

Läs mer: Smedjebacken: Nya återvinningscentralen på ritbordet – ska stå klar 2018

Läs mer: Skrotstölderna ett ökande bekymmer

Annons