Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vattnet väcks åter till liv

/
  • Lekplatser. Med hjälp av grävmaskiner och lastmaskiner har ett delar av Hyttån återställts till det som kan ha varit den ursprungliga sträckningen, därmed har det skapats förutsättningar för ett naturligt bestånd av öring i Barken.
  • Lugnt vatten. Göran Hindefelt och Bengt Rönning vid en framtida lekplats för öring, de sätter i ett 50-tal små öringsyngel vid varje lekplats.
  • Isättning. Janne Fredriksson, Sävenfors fiskodling, fördelar de yngel som ska sättas ut, till Göran Hindefelt och Sven-Olov Johansson.
  • Små ska bli stora. Får bara dessa yngel växa till sig kommer det inom fem år vara öringar som väger lika många kilo.
  • Hem för öring. Göran Hindefelt och hans kompisar i Barkensjöarnas fiskevårdsområde har gjort i ordning ett 20-tal framtida lekplatser för öring och hoppas på det viset bygga upp ett naturligt bestånd av öring i Barkensjöarna. Nyligen var det dags att sätta in de 1000 yngel som ska bli de första i den nya stammen av ett naturligt öringsbestånd. Om några år får de kvitto på om satsningen lyckats, om ynglen växt till sig och återvänder till sina lekplatser.

Annons

Drömmen för alla som fiskar är att få fiska i naturliga bestånd av fisk, det är mer äkta vara och som regel blir motståndet i redskapen betydligt tuffare.

Men i allmänhet är de flesta bäckar och åar reglerade med dämningar och allt möjligt annat, det naturliga flödet är borta sedan många år. I synnerhet i Bergslagen har vattenkraften varit en viktig faktor, först till gruvdriften och järnframställning och i ett senare skede för produktion av elström.

- Många av åarna och bäckarna har varit dämda sedan 1400-talet, säger Göran Hindefelt, ålderman i Barkensjöarnas fiskevårdsområde.

Även inom fiskevårdsområdet har det funnits en vilja att restaurera någon av de gamla lekplatserna.

- Problemet är att de är i få bäckar och åar som det kan bli frågan om någon längre sträcka och ligger det en stor dämning i närheten av sjön är det kört från början, berättar Sven-Olov Johansson, projektansvarig för restaureringen av Hyttån.

Hyttån ansågs vara en av de lämpligaste för att göra ett försök för att få till naturliga lekplatser för öringen.

Dels var det förhållandevis enkelt att komma dit med grävmaskiner och lastmaskiner och dels var det en lite längre sträcka som kunde iordningställas.

- Vi sökte pengar från EU och beviljades knappt 50000 kronor och resten av budgeten på totalt 178000 kronor sköt vi till för egen del, säger Sven-Olov Johansson.

Den stora kostnaden var maskinerna och gruset som skulle läggas i ån. Gruset visade sig inte alldeles enkelt att få tag i, det skulle ha en storlek på mellan 25 och 80 millimeter.

- Det får inte vara för fint, för då finns det en risk att det slammar igen och då får inte rommen något syre, avslöjar Sven-Olov Johansson.

Under våren har jobbet pågått och efter en längre sträcka av Hyttån har de byggt upp ett 20-tal lekplatser.

Nyligen var det så dags att sätta in fisk eller snarare yngel vid de olika lekplatserna.

- Även om det finns stor öring i Barken så går den inte upp i ån när det är dags för lek, den går till den plats där den en gång sattes i, säger Bengt Rönning, ordförande i Barkensjöarnas fiskevårdsområde.

Den fisk som nu sattes i är cirka tre veckor gammal och har en längd på cirka tre centimeter, den kommer att stanna i ån under cirka tre år innan den vandrar ut i Barken. Efter ytterligare lika lång tid i Barken är det dags att leka och då ska förhoppningsvis öringen vandra tillbaka till lekplatsen för att leka.

- Rommen som vi använt till de här ynglen kommer från vildöring från Vänern, berättar Janne Arvidsson, Sävenfors fiskodling i Hällefors.

Han är övertygad om att det ska borga för ett naturligt beteende när det är dags för fisken att vandra ner i Barken och sedan gå tillbaka till lekplatsen.

Totalt planterades det ut cirka 1000 yngel denna gång och förhoppningen är att cirka 70-80 av dessa ska återvända.

- För att få en jämn tillväxt kommer vi att plantera in yngel de kommande åren, säger Bengt Rönning.

Även om ingen i dag kan säga något om resultatet av den här satsningen, så har det gett en blodad tand och redan planerar medlemmarna i fiskevårdsområdet för nya satsningar.

- Vi har ytterligare en handfull bäckar och åar där vi tror att det ska gå att göra något liknande, exempelvis i Plogbäcken och i Tunkarlsbobäcken, summerar Sven-Olov Johansson.

Mer läsning

Annons