Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vakna upp, Dalarna!

/
  • Husprojekt. Johan Lundquist bygger på huset, och håller just på med en ny brunn. Men han vet ofta inte vart han skall vända sig när han behöver material mitt i sommaren.  Foto: Karin Rickardsson
  • Efterlyser information. Lotta Nordfeldt, här med dottern Gilda, berättar att de verkligen försöker hålla sig informerade om vad som händer.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Vi träffar Lotta, hennes man Johan Lundquist och dottern Gilda, i ett rött hus i Stora Tolvsbo. Vi slår oss ner på en altan under arbete och Lotta berättar att hon tillbringat sin barndoms somrar i Tolvsbo, och att hennes föräldrar nu bor permanent i det som då var familjens sommarställe. För sju år sen köpte de ett eget gammalt hus här som de ägnar mycket tid åt att renovera och ställa i ordning.

- När vi åker hit så tänker vi verkligen att vi skall handla det vi behöver här, istället för att köra med oss grejor upp från Stockholm. Det kan vara cyklar, byggmaterial till huset, matvaror, ja, allting. Men när man gång på gång stöter på att butiker har förkortat sommaröppet, stängt på lördagarna och så vidare, då blir det till sist så att vi handlar det vi behöver innan resan.

De berättar vidare att när de har kört vänner för att sätta dem på bussen till Stockholm, så har kiosken i Söderbärke varit stängd.

- Och då har det ändå varit nån där, de öppnar strax efter att bussen åkt! Det är ju ofattbart!

- Sen är det den här attityden att "alla vet". Alla vet att om man skall beställa grus eller låna en kranlyft eller vad som helst, då ringer man dit eller dit. Eller bara går till nåt hus och knackar på. Men det vet inte vi. Företagarna missar ju affärstillfällen på det sättet.

Paret erkänner att det i alla fall är lite charmigt med den här lantliga stilen och det låga tempot. Men de kan inte förstå att man inte marknadsför saker och ting bättre.

- Det är likadant med olika evenemang. Det annonseras inte utan förutsätts att man skall veta ändå vad som händer, "för så är det ju varje år", säger Lotta och skrattar.

Till exempel så hade de gärna åkt och sett Bodils minicirkus med dottern, men visste inte om det förrän efteråt när de läste om det i tidningen.

- Vi ser ändå till att ha lokaltidningen över sommaren just för att inte missa alla evenemang.

Lotta berättar att hon jobbar med marknadsföring hemma i Stockholm. Så det är kanske inte så konstigt att hon reagerar starkt på såna här saker.

- Så får man höra att man skall kolla på internet! fortsätter hon. Det är ju helt idiotiskt! Vi har inte internet. Just i sommarstugan är det många som inte har något bredband eller uppkoppling.

- Vi har valt bort det medvetet här, bara för att komma ifrån jobbet, säger Johan.

De är eniga om att eftersom sommargästerna innebär en befolkningsökning i bygden borde inte sommaren vara en period av sämre service, utan tvärtom.

- Men det värsta var när vi skulle till vårdcentralen i Söderbärke, säger Lotta och ser ut som om hon inte vet om hon skall skratta eller gråta.

- De började beskriva för mig i telefon var den låg. "Men kan jag inte få adressen?" sa jag. Och fick till svar: "Va? Det vet jag inte, det är ju vååårdcentralen!" Som om det var en självklarhet att alla vet var den ligger!

- Vakna upp, Dalarna! säger Lotta Nordfeldt. Var inte så hemmablinda. Se möjligheterna!

Mer läsning

Annons