Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tummen upp för skolmaten

Annons

Den enda punkt där belåtenheten hamnar i skuggan gäller möjligheten att välja mellan olika rätter. I det fallet svarar 228 elever att den möjligheten finns sällan, 49 hävdar att det aldrig går att välja en annan maträtt.

En klar slutsats som kan dras av elevernas betyg på skolmaten är att de klagomål som ofta hörs från andra, ibland närliggande, kommuner inte gäller för Smedjebacken.

Att maten smakar bra tycker 413 elever stämmer ofta, medan 89 elever är så nöjda att skolmaten alltid faller dem i smaken. Bara sju av eleverna säger sig aldrig tycka om maten, 87 elever svarar att påståendet "Jag tycker att maten smakar bra" sällan stämmer.

Något motsägelsefullt deklarerar samtidigt 420 elever att de alltid får tillräckligt med mat, 154 tycker att det oftast är så. Men bara 18 elever upplever att de sällan blir mätta av skolmaten, tre slår fast att de aldrig får tillräckligt med mat.

De allra flesta förefaller också trivas i sin respektive matsal. 207 respektive 307 elever anser att matsalen "alltid" respektive "oftast" är trivsam.

När det sedan gäller mattanterna har de all anledning att sträcka på sig. De får ett toppbetyg. 534 eller närmare 90 procent av eleverna som besvarat enkäten tycker att personalen alltid eller åtminstone för det mesta är trevlig.

I stort sett samma besked ger eleverna på de enskilda skolorna. Detta gäller också oavsett årskurs. Det skulle visserligen kunna förväntas att de yngre är mer nöjda än de äldre. Och att tonåringar är mer benägna att svara mer kritiskt än de yngre eleverna.

Men det gemensamma enkätsvaret från låg- och mellanstadieskolan Röda Berga och högstadiet på Berga ger inga signaler om detta. Ändå går 250 av de 326 elever som besvarat enkäten i det här fallet på högstadiet.

En lika klar majoritet som på alla andra skolor tycker att maten är god, att de blir mätta och är lika frikostiga med betyget till såväl skolmatsal som personal.

Mer läsning

Annons