Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sverigedemokraterna går miste om 100 000 kronor

Lars Göransson, 54, ville inte sitta i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.
Men partiet skulle ändå ha fått ett sexsiffrigt belopp i partistöd.
Om partiet skött sina kort.

Annons

Det blev en superkort karriär i fullmäktige för den i Malingsbo boende Göransson.

– Han var med på sammanträdet den 29 november 2010. Sedan dess har han inte setts till. Vid fullmäktiges sammanträde nu i december beviljades hans ansökan om avsägelse från uppdraget, säger kanslichefen Ewa Dagwall.

I Smedjebacken har alla partier som med väljarnas stöd tagit sig in i fullmäktige, rätt till partistöd.

– Dels ett grundstöd, dels ett stöd per mandat. Grundstödet uppgår i år till 13 200 kronor och samma summa gäller för mandatstödet, upplyser Dagwall.

Reglerna säger att stödet utgår även om partiet har tomma stolar i fullmäktige. Frågan har prövats rättsligt av länsrätten, kammarrätten och regeringsrätten och gällde situationen i Norrköping.

Där hoppade sverigedemokraternas representanter av från fullmäktige och kommunen beslutade att inte längre betala ut mandatstödet. Men partiet överklagade och fick rätt i högsta instans.

Men dessa domar är inte riktigt tillämpliga på Smedjebacken. Härifrån kommer Sverigedemokraterna inte att få några pengar alls som det ser ut just nu.

– För att få partistöd har vi som villkor att partiet har en lokal förening i kommunen. Vi har frågat Lars Göransson om de har det men inte fått något svar, förklarar Ewa Dagwall.

Så ser SD inte till att snabbt bilda en lokalförening med en styrelse med lokala företrädare, kommer partiet att gå miste om sammanlagt drygt 100 000 kronor under denna fyraåriga mandatperiod.

Den enda ersättning man fått ut var de cirka 350 kronor Lars Göransson erhöll i sammanträdesarvode efter mötet hösten 2010.

Göransson hälsar via sin sambo att han hänvisar till partibasen i Dalarna-Västmanland för kommentarer.

Marie Edenhager, som partiordföranden heter, har inte gått att nå trots flera försök per telefon.

Vad ska hända med "SD-pengarna"?

Det har kommunledningen ännu inte funderat på, än mindre bestämt, försäkrar Ewa Dagwall.

Mer läsning

Annons