Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stig-Helmer lockade många

/
  • Åke Jansson skulle inte ha något emot att Folkets hus hade biovisningar flera kvällar i veckan och då helst i nya 3D-formatet.

Ömsom succé, ömsom fiasko.
Jul- och nyårstiden har präglats av toppar och dalar för Folkets hus.

Annons

– När vi körde 'The Stig-Helmer story' den 29 december kom det 90 personer, vilket är en bra siffra för bion. Men vi kunde visa filmen bara en kväll eftersom den skulle vidare till andra biografer, säger folkanbasen Åke Jansson.

På nyårsdagen var det upplagt för ytterligare en succé med nya Sherlock Holmes-filmen med svenska Noomi Rapace i en av rollerna. Men det slutade i en rejäl besvikelse.

– När vi skulle hämta filmen på bussgods i Ludvika på kvällen visade det sig att den blivit kvarglömd i Karlstad. Vi kunde inte göra annat än att sätta upp lappar om att filmvisningen var inställd.

Åke Jansson berättar att man visar i snitt kanske en film i veckan men det önskvärda vore filmvisningar varje kväll.

– Vad vi vill och önskar oss är att fler blir intresserade av att delta i folkans verksamhet så att fler kan dela på sysslan med att sköta bioutrustningen. Fler måste bli med om vi i framtiden ska kunna ha någon verksamhet i Smedjebacken.

Folkanbasen hoppas att man kan hitta ekonomiska lösningar så Folkets hus kan investera i den senaste biotekniken.

– 3D handlar det om men det är en investering på cirka en miljon kronor. Kommunen har lovat att ställa upp med maximalt 400 000 kronor om vi kan få fram resterande summa på annat sätt. Vi håller på och undersöker med både Svenska Filminstitutet och regeringens kulturdepartement.

– Det är synd att vi inte kan uppgradera den digitala utrustning vi har, utrustning som kostade runt en miljon när vi köpte den för åtta, nio år sedan.

Folkets hus har vid vissa tillfällen visat opera i direktsändning från Metropolitan i New York. Pampigt värre, men tillströmningen av publik har inte stått i paritet till exklusiviteten.

– Operaföreställningarna har varit förlustaffärer nästan varje gång. Ofta har det kommit 25, 30 personer men det krävs minst 60 för att det ska gå ihop. I biosalen finns ju 250 platser.

Förutom bion är det lokaluthyrningen som ger vissa intäkter. Åke Jansson noterar att Smedjebackens Fotbollsklubb kommande vecka börjar med bingokvällarna.

– Kommunens kulturförvaltning har barnteater sju, åtta gånger om året och så har vi PRO (pensionärsföreningen) som hyr en gång i månaden och en del andra uthyrningar.

Åke Jansson upplyser vidare att kommunen ger ett driftbidrag på 180 000 kronor per år. Dessutom upplåts de kommunägda lokalerna hyresfritt.

Mer läsning

Annons