Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Språkgiva ger barnen en chans att öka läsförståelsen

/
  • Talpedagogen Birgitta Igelström, folkhälsoplaneraren Carolina Andersson och pensionerade tal- och specialpedagogen är nu inne på tredje året med Språkgiva.
  • En del av de saker som ingår i projektet med ryggsäckar och väskor.

Många barn behöver få hjälp med att stärka språket och öka läsförståelsen. Och det är vad projektet Språkgiva i två och halvt år bland annat jobbat med.
– Vi tycker att det är viktigt med tidiga insatser, säger Birgitta Igelström, resurs och talpedagog.

Annons

Språkgiva är ett samarbetsprojekt med familje- och utbildningsförvaltningen i Smedjebacken, landstingets logopeder, barnavårdscentralen och folkhälsoplaneraren i kommunen.

Syftet är att via berättarpåsar, språkryggsäckar och språkväskor stärka barnens språk, öka deras läsförståelse, bli mer intresserade att prata om läsning och att hjälpa barn med språksvårigheter.

Projektet startade för två och ett halvt år sedan. Det första året gjordes ett 30-tal berättarpåsar i ordning med böcker och rekvisita. Påsarna har sedan dess funnits på biblioteket och lånats ut till förskolor och där använts för att stärka barnens språk.

– Andra året handlade om boksamtal, att utifrån lässtrategier prata med barnen om det man läst för att på så sätt öka läsförståelsen, öka ordförrådet och få dem intresserade av att prata om läsning, förklarar Birgitta Igelström, resurs och talpedagog.

För det ändamålet gjordes boksamtalspåsar i ordning för att via biblioteket lånas ut till förskolor och förskoleklasser.

Projektet är nu inne på tredje året. Berättar- och boksamtalspåsarna finns fortfarande till utlåning. Nu är inriktning språkryggsäckar och språkväskor för utlåning till hemmen och förskolorna.

– Ryggsäckarna och väskorna ska hjälpa till att stödja och stimulera barn med svårigheter i sin kommunikation-, tal- och språkutveckling, berättar Igelström.

I den här delen finns det också möjlighet att få hjälp av talpedagoger, specialpedagoger och logopeder.

– De här ryggsäckarna och väskorna lånas ut via ordination, påpekar hon.

Projektet slutar i vår och om det blir en fortsättning är det ingen som vet.

– Vi vill ju fortsätta, men det är inte klart med finansieringen, så det här måste vi prata om, fastslår Birgitta Igelström.

Språkgiva har finansierats av Kulturrådet (150 000 kronor), Smedjebackens kommun och Lions har sponsrat med bokgåvor.

Annons