Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söker bidrag för gc-väg till Ludvika

/

Tanken är inte ny, men nu tar Smedjebacken tillsammans med grannen Ludvika tag i planerna på att förbinda de två kommunerna med en gång- och cykelväg.
– Vi ska göra en ansökan till Region Dalarna om att få bidrag till en gång- och cykelväg, säger kommunalrådet och tillika Region Dalarnas ordförande Leif Nilsson (S).

Annons

Formellt fungerar det så att Region Dalarna hanterar denna typ av ansökningar, men det är sedan Trafikverket som vid sidan av kommunerna står för finansieringen av den tänkta gång- och cykelvägen.

Det är ingen liten satsning det handlar om. I stort sett saknas det i dag gc-väg från Hööks-korset i Morgårdshammar och ända bort till Räfsnäs, på Ludvikasidan.

– Det är någonstans mellan 10 och 13 kilometer som det nu saknas gång- och cykelväg på, säger Niclas Camarstrand, gatuchef i Smedjebackens kommun.

Det låter som en dyr historia att få till en sådan?

– Cirka 15 miljoner kronor totalt är det beräknat till.

Med det sagt vill Niclas Camarstrand tillägga att det handlar om ett projekt på lång sikt.

– Det här är ju inte inskickat än. Vi har bara gjort en förstudie och räknat fram kostnader. Men om det här blir av kan det dröja länge med genomförandet, kanske allt från 5 till 20 år.

Det hela drivs som ett samarbetsprojekt med Ludvika kommun och bidragsansökan görs därför gemensamt.

Men det är till den klart övervägande delen på smedjebackssidan som gång- och cykelvägen är tänkt att gå. På Ludvikasidan felar det egentligen bara en kort sträcka från kommungränsen nära Pjantbo och fram till Räfsnäs, för att där knyta an till redan befintlig gc-väg.

Mer läsning

Annons