Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb expansion av förskolan

Annons

För inte alls så många år sedan klappades förskolorna i Smedjebacken igen i hög takt. Den i Gubbo blev exempelvis flyttades helt och hållet till Vinsboskolan. Skogsgläntan stängdes och Lillgården i Vad var uppe på dagordningen för att stängas.

Nu blåser det helt nya vindar, antalet barn i förskoleålder har ökat i en omfattning som de ansvariga inom barn och utbildningen inte ens vågat drömma om. Det handlar inte bara om att det föds fler barn, utan många barnfamiljer väljer att flytta till Smedjebackens kommun. Det är 56 barn som flyttat in i de aktuella åldersgrupperna.

Inflyttningen är mest påtaglig i de södra kommundelarna, Söderbärke och Vad.

Lillgården i Vad är överfylld med barn och där behöver det tillkomma ett par avdelningar inom förskolan.

- Tidigare fanns det eventuellt tillgång till lokaler i skolan, men det är fullt i skolan så vi måste bygga ut lokalerna, säger skolchefen Anders Hjelm.

Lösningen blir att det sätts upp moduler så Lillgården och skolan kan kopplas samman och därmed skapas det mer plats för förskolan.

- Vi måste få fram en snabb lösning och vi tror att det blir bäst, säger Anders Hjelm.

Målsättningen är att det ska vara klart till årsskiftet 2007-2008.Det är redan klart att Skogsgläntan ska öppna igen och där kommer det att förberedas för tre avdelningar och två kommer att öppnas så fort ombyggnationerna är klara.

Även vid Stegelbacken vill barn- och utbildningsnämnden öppna en förskola med tre avdelningar, varav två ska tas i bruk direkt.

- Skolan stängs till sommaren och redan nu är det fritidsgård i en del och VBU vill ha en del för sina elever och öppnar en förskola innebär det att lokalerna är fyllda igen med verksamhet, konstaterar Anders Hjelm.

Ett annat problem som dykt upp är att de barn från Bullerdalens förskola som varit i det gamla dementboendet Korsnäbben, måste flytta.

- Vi har fått besked att socialförvaltningen vill ha tillbaka lokalerna för att bygga upp ett korttidsboende och därmed måste vi finna ersättningslokaler, säger Anders Hjelm.

Målsättningen inom förvaltningen är att det ska vara 15-16 barn på varje avdelning inom barnomsorgen.

Mer läsning

Annons