Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smedjebacksborna slarvar med soporna

/
  • Gröna och bruna tunnor används för att skilja soporna åt. Inger Knutsson demonstrerar hur det ska gå till när man slänger avfall i den bruna tunnan. Först ska det placeras i en papperspåse.

Det verkar vara lite si och så med hushållens intresse av att följa de regler som gäller för hanteringen av sopor och avfall i Smedjebackens kommun.
– Ja, det verkar vara läge att uppmana till skärpning, säger Inger Knutsson, miljötekniker på kommunägda bolaget Smedjebacken energi och vatten.

Annons

Hon grundar sitt uttalande på resultatet av den analys som företaget Sakab i Kumla gjort av de sopor, som samlades in i början på november i Smedjebacken, Söderbärke, Harnäs och Hagge.

– Du kan ju tänka dig vilket trevligt arbete att rota bland blöjor och matrester för att hitta minsta knappcellsbatteri, säger Knutsson och rynkar på näsan. Hon tänker förstås på den Sakab-personal som rotade igenom de sju olika kategorier av sopor som kom från Smedjebacken.

Hon var själv med på de extraturer som sopåkarna i Smedjebackens gjorde i november för att ta in de sopor som skulle analyseras.

– Jag har varit borta ett par veckor och bara hunnit ögna i rapporten från Sakab men tyvärr är resultatet sämre än jag trodde. Det har tydligen varit mycket matavfall bland det som låg i gröna tunnor och som ska vara brännbart. Vi vill inte att det ska blandas eftersom det brännbara ska vara så torrt som möjligt när det eldas i Borlänge energis anläggning i Fågelmyra. Det är viktigt att näringen i matavfallet återförs till naturen.

Dessutom hittades elektronik bland soporna, vilket absolut inte ska finnas där.

– Det fanns både sladdar, batterier och glödlampor, konstaterar Inger Knutsson.

Hur ska sopdisciplinen kunna bli bättre i kommunen?

– Vi måste bli mycket bättre att informera. Det gäller inte minst alla nysvenskar som bor i kommunen. I vissa kommuner har man engagerat ungdomar, som besökt hushållen för att informera om vad som gäller. Det kanske kan vara en väg i stället för annonser och annat skriftligt material, spekulerar Inger Knutsson.

Smedjebacken är en kommun som satsat på kvarnar för matavfall och som också tillåter att slammet från dessa går ut i avloppsnätet. Ur slammet utvinns gas vid reningsverket vid Bylandet och som används för uppvärmning av tekniska kontorets fastigheter på området.

– Det finns i dagsläget 700 kvarnar installerade i kommunen, uppger Inger Knutsson.

Mer läsning

Annons