Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skriver till ministern

Annons

Kommunalrådet hoppas av hela sitt hjärta att Billström och regeringen griper in och upphäver myndigheternas nyligen fattade beslut om att paret ska avvisas.

"Jag önskar (och många med mig) att Oleg och Maia beviljas uppehållstillstånd av humanitära skäl. Anser det inte värdigt att människor ska behöva leva under den press som de gjort under de senaste sex åren trots att de med all tydlighet visat att de kan försörja sig själva", skriver Nilsson.

Tidningen har vid flera tillfällen skrivit om parets situation. De flydde från Moldavien och hamnade i Smedjebacken 2001. Migrationsverket lovade ge besked inom sex månader om de skulle få stanna men inte förrän efter två år kallades de till den första intervjun. Någon månad senare kom avslaget och paret gick under jorden.

Ett knappt år senare gavs paret möjlighet till en ny prövning men ännu en gång blev det avslag och därefter har överklagningar skett. Det senaste är att länsrätten valt att inte ompröva ärendet.

I brevet till migrationsministern konstaterar Leif Nilsson att regeringen driver på för att "skapa fler vägar för människor som vill komma till Sverige och arbeta här".

Leif Nilsson skriver:

"Under den tid som de vistats i vår kommun har de anpassat sig synnerligen väl till det svenska samhället och båda har arbetstillstånd, har fasta anställningar, pratar svenska och är självförsörjande."

Kommunalrådet avslutar brevet till Tobias Billström så här:

"De är varmt välkomna som medborgare i Smedjebacken! Med hopp om att framtiden blir ljus för Oleg och Maia!"

Mer läsning

Annons