Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skatbo - boplats för gräsänder

/
  • Ovanlig syn. Högt uppe i en alm på Väderbacken är gräsanden sysselsatt med att göra sig hemmastadd i skatornas gamla bo.

Annons

Johan Broddfors var den som observerade gräsandsparet först av alla på torsdagsmorgonen.

- Jag trodde knappt mina ögon. Men jag såg direkt att det var frågan om änder.

"Nu har dom väl ändå landat fel" utbrast kollegan Per-Örjan "Pöpen" Önnemar inför den märkliga syn naturen bjöd på. Ur skatornas risiga bo stack gräsandshonans huvud fram. Hon var uppenbarligen sysselsatt med att rätta till skatornas boverk.

Under tiden balanserade gräsandshannen på sina breda platta simfötter i trädet bredvid, kanske undrande om partnern var nöjd med boplatsen.

Gräsänderna blev raskt morgonens stora sensation på Väderbacken.

- Det var nog ett 20-25-tal personer som stod och tittade på änderna. Men det verkade inte störa dom, änderna alltså, det minsta, berättar platschefen Peter Delerud.

Bilderna klargör att det inte handlar om en tidig rötmånadshistoria. Det står också klart att gräsändernas val av boplats inte klassas som en ornitologisk sensation av fågelkännare. Arten är känd för att emellanåt välja udda reden.

Och det finns en del rapporter om andra gräsandspar som valt att häcka i träd berättar den lokala experten, Bertil Rahm i Grängesberg.

- Det är inte helt ovanligt att gräsänder övertar gamla kråkbon eller liknande, säger han, men det hör definitivt inte till det normala.

- Förr sattes det ut särskilda flätade "andkorgar" några meter upp i träd. Ett skatbo liknar ju en sådan.

Bertil Rahm menar att gräsandsparet på Väderbacken är lite speciella eftersom de lagt beslag på ett bo så högt upp i ett träd.

- Det är i alla fall kul att folk hör av sig om udda företeelser, tycker han.

Mer läsning

Annons