Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsar miljoner på ny fjärrvärmeledning i Söderbärke – plast ersätts med stål

Efter flera år av funderande och diskuterande är det nu bestämt att 1,3 kilometer av fjärrvärmenätet i Söderbärke ska bli nytt – och tätt.

Annons

När stålrör ersätter plast i fjärrvärmenätet ska hyresgästerna i Söderbärke slippa frysa.

Det innebär i så fall att det kommunala bostadsbolaget Bärkehus hyresgäster kommande vintrar ska slippa frysa. Och att bostadsbolaget slipper köra ut extraelement.

– Ja, det har varit så när det varit riktigt kallt. Men hyresgästerna har förstås inte tvingats betala den extra elkostnaden, säger Bärkehus styrelseordförande, Ingemar Hellström (S).

Problematiken hänger samman med plaströrssystemet GRUDIS, som Bärkehus (tidigare Stiftelsen Byggherren) med hjälp av statsbidrag grävde ned i slutet av 1980-talet.

Men med tiden har missnöjet över GRUDIS växt. Plaströrskulvertar var visserligen billigare och enklare att gräva ned jämfört med stål.

Men läckage och värmeförluster är efter drygt ett par decennier mer regel än undantag.

– Materialet i rören har inte klarat full värmeeffekt, och det är förstås därför det blivit kallt hos hyresgästerna.

Exakt vad ett helt nytt ledningssystem kommer att kosta är oklart. Enligt Ingemar Hellström lär notan landa någonstans kring sex-sju miljoner kronor. En kostnad som Bärkehus och energibolaget Seab ska dela på.

– Vi kommer göra en upphandling nu och jobben bör komma igång under våren, tillägger Ingemar Hellström.

Enligt Seabs värmechef Lars Engberg handlar det cirka 1,3 kilometer plaströr som ska ersättas med konventionella fjärrvärmerör i stål.

Nämnas kan också att GRUDIS-systemet är sammankopplat med det ledningsnät som byggdes när Söderbärke bioenergi AB:s startade sin verksamhet under mitten av 1990-talet.

I det senare fallet handlar det dock om fjärrvärmerör i stål.

Mer läsning

Annons