Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Runeson (S) blir ny ordförandei Smedjebackens fullmäktige

/

Carin Runeson (S), riksdagskvinna på Dalabänken, föreslås enhälligt som ny ordförande för kommunfullmäktige i Smedjebacken. Det stod klart när nomineringstiden löpte ut på fredagen. Runeson, som nu är vice dito, blir formellt installerad vid sammanträdet i nästa månad.

Annons

Enligt vad tidningen erfar har samtliga socialdemokratiska föreningar, inklusive den socialdemokratiska kvinnoklubben, förordat Runeson till uppdraget. Några andra namn uppges inte vara aktuella i sammanhanget. Det blir också valberedningens förslag när det officiella tillkännagivandet om nomineringen äger rum nästa vecka.

Vid arbetarekommunens medlemsmöte i Morgårdshammars fritidsgård på onsdag ska kandidaturen klubbas formellt innan Runeson installeras i samband med kommunfullmäktiges februarisammanträde.

– Klart vi har idéer om vem det kan bli. Jag tänker inte nämna några namn, men det blir ingen strid, säger styrelsens ordförande Fredrik Rönning och hänvisar till att valberedningen ska träffas på måndag.

Förutom att Runeson är en känd och välmeriterad politiker på flera nivåer har hon axlat ansvaret som kommunfullmäktiges vice ordförande. Enligt partivänner som tidningen har talat med är det mer eller mindre självklart att hon nu går upp som ordinarie ledare för kommunens högsta beslutande organ.

– Det är för mig en princip att man ska tillfråga den som är vice, säger Lars-Ove Norling, ordförande i styrelsen för Smedjebackens socialdemokratiska förening.

Runeson efterträder Bengt Norrlén som frånsagt sig uppdraget för att i stället bli ordförande för familje- och utbildningsnämnden (FUN) i Smedjebacken.

Mer läsning

Annons