Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobben säkrade även i Smedjebacken

Annons

- Det finns en enighet inom kommunen om att plusjobbarna får stanna tiden ut på sina tvåårsavtal, säger Åke Jansson, personalansvarig hos kommunen.

Plusjobben infördes som en åtgärd av den förra regeringen vid årsskiftet 2005/2006. För kommunerna betydde detta att ett "anordningsbidrag" mellan 100-150 kronor per dag och plusjobbare betalades ut.

Men den borgerliga regeringen valde att slopa bidraget från och med det senaste årsskiftet, vilket sparade in totalt 600 miljoner kronor för statskassan.

Plusjobben tillkom successivt under 2006. De allra senaste anställningarna i Smedjebacken gjordes i september/oktober i höstas enligt Åke Jansson.

Om den sittande regeringens beslut slagit igenom hade det medfört att flera personer efter bara några månader tvingats återgå till arbetslösheten och de sänkta a-kasseersättningarna.

Men genom att kommunen går in och täcker upp det slopade bidraget kommer den siste plusjobbaren att gå ut i eventuell arbetslöshet först till hösten 2008.

- Men vi uppmanar alla att söka jobb under den här tiden. Plusjobben ger ju inte rätt till en ny a-kasseperiod.

Åke Jansson nämner att det ska diskuteras fram enskilda handlingsplaner för plusjobbarna. Även ur kommunens synvinkel finns det anledning att försöka förhindra ett ökat antal arbetslösa med låga ersättningar eftersom detta skulle kunna öka belastningen på socialkassan.

Det kommande månadsskiftet blir enligt Åke Jansson en milstolpe i sammanhanget.

- Det är fortfarande ovisst om vilka åtgärder den nya regeringen kommer med. Inte ens hos arbetsförmedlingen vet man hur de nya arbetsmarknadspolitiska åtgärderna ska utformas.

Mer läsning

Annons