Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ostädade skolor är en hälsofara

Annons

I en skrivelse till barn- och utbildningsnämnden hänvisar han till vad som hände i Norrköping. Där beordrades skolförvaltningen av Arbetarskyddsstyrelsen att städa lokalerna varje dag.

Per Forsberg klargör att det ur hälsosynpunkt är helt oförsvarligt att dra ned på städningen av skollokalerna. Han hävdar att problematiken inte är så enkel att det räcker om eleverna torkar av skorna ordentligt eller tar av sig dem.

Damm följer med kläder och väskor i alla fall fortsätter skolläkaren och understryker vikten av dagliga städningar.

Han uppmanar därför beslutsfattarna att ompröva städprutningen och försöka hitta andra sätt att spara pengar.

Barn- och utbildningschefen Anders Hjelm säger i en kommentar att han ännu inte ägnat så mycket tid åt skolläkarens skrivelse.

- Men vi hade varannandagsstädning på en del skolor tidigare. Och eftersom det fungerade bra bedömdes det vi lika gärna kunde genomföra den rutinen på alla skolorna.

- Än så länge har åtminstone inte jag hört om att det skapat bekymmer.

Anders Hjelm medger också att beslutet om att dra ned på städningen bottnar i ekonomin. Den krassa verkligheten är att om förvaltningen inte valt det här beslutet hade något annat drabbats.

-Jag är inte helt säker, men jag tror att neddragningen på städsidan handlar om en besparing på mellan 500000 och 600000 kronor per år.

- Det motsvarar exempelvis två årsarbeten.

Anders Hjälm att en del i nyordningen blev också att städningen av skolmatsalar och kök numera klaras med egen personal.

- Självklart ska vi dock följa det här noga. På måndag tas Per Forsbergs skrivelse upp i presidiet.

- Därefter ska han också få ett formellt svar från vår sida.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons