Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Opera i världsklass i Smedjebacken

Annons

Det blev ingen nyårskonsert från Wien, den frös inne på grund av tekniska problem. Och det restes även farhågor om att den av Digitala Hus direktsända opera från Metropolitan i New York skulle gå Smedjebackspubliken förbi.

Men under torsdagen stod det klart att lördagen den 24 februari kommer den Tjajkovskijs klassiska Eugene Onegin med såväl den hyllade amerikanska sopranen Renée Fleming som Dmitri Hvorostovsky, rysk baryton att visas på bioduken. Direkt från Metropolitanoperan.

– Ja, nu kör vi. Det var in i det sista strul med bland annat affischerna. Men efter den senaste kontakten med Folkets hus och parker i Stockholm så har det utlovats affischer till veckoslutet, meddelar Solweig Nyrede i Folkets hus-styrelsen.

Totalt ska tre operaföreställningar direktsändas på de digitala biograferna under våren. Sändningarna görs i samarbete mellan Folkets hus och parker och Metropolitan Opera House. I dagsläget ingår 40 biografer i den digitala biokedjan Digitala Hus som organiseras av Folkets hus och parker.

Smedjebacken hör till 20 orter som nappat på operan. Men enligt Solweig Nyrede är det inte helt klart att alla tre föreställningarna ska visas, utan man kanske nöjer sig med de två första.

Den andra föreställningen visas lördagen den 24 mars. Då är det ridå för nyproducerade Rossinis Barberaren i Sevilla. För regin svarar teaterregissören Bartlett Sher och huvudrollen har den svenske barytonen och hovsångaren Peter Mattei från Luleå.

Det som Smedjebacken riskerar att missa är nyproduktionen av Puccinis Triptyken, där Broadwaystjärnan Jack O´Brien svarar för regin. Den visas annars lördagen den 28 april.

Om Folkets hus väljer att visa hela sviten torde dock hänga samman med det publika intresset. Direktsändningarna från olika evenemang är fortfarande en nymodighet och har inte varit så ofta förekommande. Därför har också publiktrycket skiftat.

Men redan innan Folkets hus-styrelsen bestämde sig för de två första föreställningarna stod det klart att det finns ett operaintresse i bygden.

– Vi har haft en hel del förfrågningar från människor som vill köpa biljetter, säger Solweig Nyrede.

Mer läsning

Annons