Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ska skroten skrotas

Länsstyrelsens rättsenhet går helt på Smedjebackens kommuns linje och håller med om att den skrothantering som företaget Boo AB sysslar med på Ågatan är synnerligen olämplig.
Men Boo Hammar tänker inte ge upp.

Annons

När tidningen ringer honom på fredagseftermiddagen har han inte fått länsstyrelsens beslut, som fattades tidigare under dagen.

– Jaså, nu måste jag prata med min advokat men jag räknar med att överklaga, säger Hammar.

Och nästa instans blir i så fall Mark- och miljödomstolen och ska ske inom tre veckor.

Han uppger vidare att han inte har för avsikt att upphöra med verksamheten trots att både kommunen och nu länsstyrelsen tydligt deklarerat det olämpliga i hanteringen och att han också hotas av kraftiga böter.

"Länsstyrelsen gör bedömningen att det finns skäl att anta att skrotverksamheten orsakar olägenheter för människors hälsa eller miljön", skriver rättsenheten och fortsätter:

"Länsstyrelsen gör vidare bedömningen att den aktuella platsen är helt olämplig för den aktuella metallskrotverksamheten".

Man hävdar att hanteringen strider både mot allmänna hänsynsregler och miljöbalken och noterar vidare att verksamheten körts i gång utan att en anmälan gjorts, vilket är förbjudet.

"Länsstyrelsen finner att miljö- och byggnadsnämnden i Smedjebacken förfarit riktigt som beslutat förbjuda verksamheten".

Man tycker också att kommunens bötesbelopp (vite) på 100 000 kronor, om verksamheten inte upphör, är skäligt.

Rättsenheten understryker att beslutet gäller per omgående, även om det överklagas till nästa instans.

"Länsstyrelsen finner att skyndsamma åtgärder behövs för att förhindra olägenheter".

Mer läsning

Annons