Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När sommaren kommer till hamnen

/
  • Ångande fartygsarbete. Jan-Olof Könberg och Lars Jansson i vänföreningen Ångfartyget Runn fortsätter restaureringen av ångfartyget Kuriren.  Foto: Karin Rickardsson
  • Trivsamt trots tråkigt väder.
  • Kanottur är kanon. Precis som förra året beger sig paddlarbröderna Daniel, Alexander och Simon Ernström ut på en kanottur i Barken tillsammans med pappa Hans.  Foto: Karin Rickardsson
  • Sommarjobbslunch. Maria Johansson och Emmy Ströberg, 17 år, är två av de sommarferiearbetare som för tillfället placerats vid hamnen.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Efter en period av mulna skyar och strilande regn tittar solen förbi på tisdagen när NLT besöker hamnen. Från brasseribryggan hörs glada toner av radiopop, mot himlen fladdrar båtklubbens flagga i topp.

Som båtägare får man passa på att vara ute när solen visar sig.

- Här vid hamnen är det helt suveränt. Alltid liv och rörelse, oavsett väder, säger två av båtälskarna, ursprungligen från Norrland/Värmland men bosatta i samhället. Sedan ett år har de haft båt i hamnen här, och de trivs bra ute på det blå.

Och sant är nog att rörelsen är igång oavsett vad skyarna har att erbjuda. Fast kanske inte så det syns utåt. Nödvändigt invändigt - när regnet tar vid över Barkens vatten verkar man ta sig tid att ordna saker inomhus.

- Är det dåligt väder kan man ju vara inne och fixa, menar Jan-Olof Könberg i vänföreningen Ångfartyget Runn som för närvarande renoverar ångfartyget Kuriren i hamnen. Som NLT tidigare berättat är Kuriren tillbaks i Smedjebacken efter några år i Stockholm. Nu restaureras den och förhoppningsvis är den klar att sätta i sjön om knappt en månad.

"Hamnkaptenen" Bosse Edberg tycker också att det varit lite liv ändå, trots att vädret inte varit lika bra som i fjol.

I år fyller båtklubben 75 år. Edberg och före detta ordförande i båtklubben Alf Werner hoppas inte nödvändigtvis bara på sol för resten av månaden. Men i alla fall brist på regn.

- Regnar det är det klart att det inte finns många båtar på sjön. Blir det sol kommer de ju däremot ut.

De sedvanliga feriearbetande ungdomarna finns på plats, bland annat Sofia Öbrell och Oskar Wikman, 17 år. De har precis påbörjat sin treveckorsperiod.

- Just nu målar vi om hamnkontoret. Annars rensar vi bland annat ogräs och plockar skräp.

En pappa med tre barn styr stegen mot en kanotpaddling. Nog lär man passa på att vara ute vid dessa tillfällen.

Man vet aldrig när de kan tänkas komma igen.

Mer läsning

Annons