Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Miljöpolitikerna i Smedjebacken gör tummen upp för 15 vindkraftverk

Stena Renewable AB:s sedan lång tid planerade vindkraftspark på Älgkullen i den sydvästra delen av Smedjebacken får tummen upp av miljö- och byggnämnden, igen.

Annons

– Kommunen har sedan flera år tillbaka tagit ställning och ansett det här området som lämpligt för en vindpark i vindbruksplanen, påpekar miljö- och byggförvaltningens chef, Bo Jernberg.

Miljöpolitikerna i Smedjebacken tycker inte det spelar någon roll om fyra vindkraftverk hamnar inom Malingsbo-Klotens naturreservat.

Så tisdagens positiva yttrande till länsstyrelsens miljöprövningsdelegation angående de 15 stycken totalt 200 meter höga vindkraftverk som Stena vill bygga i området blir bara ytterligare en bekräftelse på kommunens hållning i ärendet.

I och med detta bildar kommunens miljöskydd en enad front med Stena Renewable. Länsstyrelsen Dalarna har nämligen i sitt förhandsbesked deklarerat att man inte godkänner de fyra vindkraftverk som enligt bolagets plan hamnar inom gränsen för naturreservatet Malingsbo-Kloten.

Ur den kommunala myndighetens synvinkel sett har dock dessa fyra verk en marginell betydelse.

Bo Jernberg medger att den tänkta placeringen visserligen ligger strax inom reservatsgränsen.

Men med tanke på att det samtidigt är frågan om ett reservat som under årens lopp gått "lite i stå" lär verken knappast få någon nämnvärd betydelse resonerar han.

– Det har heller inte varit någon direkt debatt om det här projektet.

– Hos Stena förefaller man vara säkra på att länsstyrelsens invändning inte blir avgörande, utan bolaget har lämnat in en överklagan.

Läs även: Ny vindpark kan fibrera Hällsjön

Läs även: Därför är det stopp i vindkraftsutbyggnaden

Mer läsning

Annons