Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med kärlek för mörkret

/
  • Sommar. Ann-Kristin Treard, Pia Hilborn, Anders Elfvén och Mi Abrahamsson är alla en del av sommarens aktiviteter i Flogberget och Flatenberg.
  • Ljusdesigner. Det är inte bara ljussättning av teater och scener som efterfrågas. Anders Elfvéns kunskaper används i många sammanhang.
  • Ljussättare. Flogbergets gruva och Flatenbergs hytta öppnar i midsommar och kommer med en del nyheter för säsongen. Den mest påkostade delen är ljussättningen i besöksgruvan där Anders Elfvén har arbetat till och från sedan i februari med att belysa bergrummen.

Annons

Gröna drakbullar, grönt serveringsporslin, grönt te, grön logga. På Flogbergets gruva går drakens eld som en grön tråd igenom det mesta.

I år kommer guidningarna att tillföras ytterligare en nyans, nämligen Linnégrönt eftersom jubilaren kommer att färga av sig på visningarna. Dessutom tillkommer en del blåtoner, i gruvgångarna, och bakom dessa ligger ljusdesignern Anders Elfvén från Dala-Husby, Hedemora.

- Bergrummet är en tuff miljö. Men allt man gör blir vackert. Man måste se mörkret och därför arbetar jag med blåtoner för att illustrera mörkret, säger Anders Elfvén som visar skira eldsflammor på bergväggarna.

Elfvén ljussatte Ice Globe Theatre i Jukkasjärvi 2004, en kopia av the Globe Theatre i London, byggd av 30 000 ton snö och is.

- Gruvan upplevs som större och bredare nu när det lyser i orter och bergrum, säger en glad Pia Hilborn, kultursekreterare och kommunantikvarie i Smedjebackens kommun.

Totalt 250 000 kronor har kommunen lagt ner på ljusinstallationen och den omfattar cirka 200 meter gruvgångar och tre gruvsalar.

Temaguidningar och guidningar enbart på engelska hör också till nyheterna för i år.

- Ibland känns det splittrat att guida på tre olika språk. Nu har vi riktigt duktiga engelsktalande guider. På försök har vi också Mp3-spelare med inspelad guidning på engelska och tyska att låna under ordinarie turer, berättar guidesamordnaren Mi Abrahamsson.

Liksom tidigare år går det att köpa kombibiljetter för att få del av hela kedjan, från Flogbergets gruva till Flatenbergs hytta. Från och med midsommar öppnar också Gruvstugan café, på toppen av det grönskimrande berget.

Mer läsning

Annons