Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med filmklubben in i biomörkret

Annons

För femte året serveras med början kommande tisdag, den 13 februari, detta speciella urval av filmer. Det betyder också att det handlar om den tionde säsongen i ordningen. Filmsviterna visas ju vår och höst. Eftersom det finns en smula jubileumskänsla i luften är det också planerat för fika innan den första filmen visas.

- Alla som löser ett medlemskort bjuder Folkets hus-föreningen på fika, förklarar Yvonne Johansson i filmklubben.

Medlemskortet innebär att samtliga sex filmer kan ses för 250 kronor. Alternativet är att se en enstaka film för 70 kronor.

Eftersom filmklubbens uppsåt är att publiken ska beröras av filmerna kanske känslosvallet kommer redan genom den första titeln som är den danska Oscarsnominerade "Efter bröllopet" med Rolf Lassgård i en av huvudrollerna.

Filmen handlar om Jacob som arbetat på ett barnhem i Indien i 20 år. Barnhemmet hotas av nedläggning eftersom ekonomin är usel. En rik företagare i Köpenhamn, Jörgen, erbjuder sig att donera en större summa pengar.

Film nummer två, "Transamerica" visas den 27 februari, och är producerad i USA. Här får man följa den transsexuelle Bree som ska göra en könsbytesoperation, men får samtidigt veta att han har en son.

Felicity Hoffman, känd från tv-serien "Desperate housewives" spelar den transsexuella mannen.

Tisdagen den 13 mars är det ridå för tyska "De andras liv". Filmen fick en guldbagge för bästa utländska film, och berättar om det otäcka och ibland smått komiska samhällssystemet i forna Östtyskland.

Den fjärde filmen rullas upp på bioduken den 27 mars. Den är spansk och heter "Att återvända" med Penélope Cruz i en av huvudrollerna.

Ingredienserna är bland annat en by som plågas av en vind som sägs vara orsaken till att flera bybor drabbats av sinnessjukdom. Hit måste den blyga och lättskrämda Sole åka när dödsbudet om moster Paul kommit.

Vårsäsongen två sista filmer är även de producerade i USA. Den första som visas den 10 april är "Little Miss Sunshine" och handlar om den dysfunktionella familjen som åker tvärs över den stora kontinenten för att deras sju år gamla Olive ska delta i en skönhetstävling.

I bilen finns en knarkande farfar, en storebror som dyrkar Nietze och en självmordsbenägen morbror.

Filmen fick Publikens pris på Stockholms filmfestival ifjol.

"Babel" visas den 24 april och är fyra historier som vävs samman över tre olika världsdelar. Bland skådesspelarna finns megastjärnor som Brad Pitt och Cate Blanchett som spelar ett gift par bosatta i Marocko.

Filmen beskrivs som en berättelse om människors oförmåga att förstå sina närmaste. Nämnas kan också att "Babel" belönades Golden Globe-priset för Bästa drama.

Kort sagt, inte en endaste svensk film i vår?

-Nej, faktiskt inte. Det fanns ingen vi fastnade för. Men Lassgård är i alla fall med i en av filmerna, påpekar Yvonne Johansson.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons