Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Manskören laddar inför jubileet

/
  • Nästa år blir ett speciellt år för Smedjebackens manskör. Då fyller nämligen kören 100 år och det kommer att firas med bland annat två stora konserter.

Nästa år fyller Smedjebackens manskör 100 år. Något som bland annat firas med två jubileumskonserter.
Initiativet till kören tog frisörmästaren Emil Zettergren och i oktober 1912 bildades kören.

Annons

Nu står alltså Smedjebackens manskör inför ett stor jubileum.

– Det är inte många sammanslutningar med särintresse som har hållit på i 100 år, säger dirigenten Staffan Carlsson och tillägger:

– Vi ska fira det här för att uppmärksamma de som varit med i kören, men också för att sikta framåt.

Två jubileumskonserter är inplanerade, den 18 februari i Norrbärke kyrka och den 17 november i Meken.

Den första konserten kommer att bjuda på en hel del traditionell körmusik och så kommer Lars-Erik Larssons lyriska svit Förklädd gud att framföras. Medverkar gör bland andra Maria Keohane, Grängesbergs orkesterförening och Norrbärke församlings blandade kör.

Konserten i Meken blir lite mer uppsluppen och experimentell.

– Då kommer vi bland annat att bjuda in andra körer från Dalarna och det kan till och med bli något popigt inslag, berättar Carlsson.

Mellan de båda jubileumskonserterna planeras ett internat, utbildning, och en kortare turné.

Körens förste egentliga dirigent var en J Norling, som 1915 efterträddes av Oskar Friberg från Morgårdshammar. Den första styrelsen utsågs 1922 med Reinhold Sandström som ordförande.

På hösten 1922 anslöts sig kören till Dalarnes sångarförbund och då var folkskoleläraren David Danielsson förstedirigent. Och 1926 övertogs dirigentskapet av Carl Brodin, som var en musikalisk gigant. Under Brodins ledarskap gjordes stora musikaliska framsteg och kören gjorde flera sångarresor.

1948 drog sig Brodin med ålderns rätt tillbaka. Valdemar Holm tog vid och han efterträddes 1956 av Holger Pettersson, dansmusiker, pianoackompanjatör, organist och körsångare. Pettersson lämnade 1977 över till Sören Ekebjörns som två år senare ersattes av Staffan Carlsson, som fortfarande dirigerar kören.

Från att ha haft en blygsam repertoar ändrades den successivt under 1900-talet efter tycke och smak och i takt med dirigenternas kunnande. Ännu idag vid varje Valborgsmässoafton, sjungs de traditionella vårsångerna såsom de sjungits sedan körens begynnelse. Så har också de fosterländska sångerna framförts på tunet vid Bellmangården, Norrbärke hembygdsgård, varje 6 juni, alltså Svenska Flaggans dag, numera nationaldagen. Ett annat bejublat inslag numera är körens medverkan på Drakbåtsfestivalen.

Mer läsning

Annons