Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan ordnade julfest för barnen

/
  • Prästen Jan Andersson framför krubban i Söderbärke kyrka. I krubban syns bland andra de tre vise männen – som i den västliga kyrkan har fått namnen Kaspar, Melchior och Balthasar.
  • Sjuåriga Emelie Ernebrink följde uppmärksamt prästen Jan Andersson när han, under trettondagens andakt i Söderbärke kyrka, berättade historien om de tre vise männen.

Trettondagen är synonymt med den årliga tradition som Söderbärke församling har valt att kalla för barnens julfest.
Och nog var det festligt – efter en kortare andakt i kyrkan blev det dans kring granen i församlingshemmet och besök av tomten.

Annons

Under eftermiddagens andakt samlades ett 30-tal barn i en ring runt krubban och prästen Jan Andersson, som berättade historien om de tre vise männen.

Passande, inte minst med tanke på att trettondagen i vissa länder kallas för "tre konungars dag". I till exempel Spanien är det också på trettondagen som barnen får sina julklappar – då man firar att de vise männen kom med sina gåvor till Jesusbarnet.

Efter den drygt 20 minuter långa andakten gick besökarna den korta vägen till församlingshemmet där det hade dukats upp fika.

På plats i församlingshemmet fanns ett par medlemmar från Bärkebälgarna, som med sina instrument såg till att sprida julstämning.

I repertoaren fanns låtar som Rudolf med röda mulen och Jingle bells – och när det efter fikat bjöds upp till dans kring granen kom inte minst dragspelet väl till pass.

Dagens höjdpunkt var nog dock ändå när tomten dök upp.

När det hade blivit mörkt ute blev barnen varse om att tomten var på väg, och storögt tittade de ut genom församlingshemmets fönster i hopp om att se en skäggprydd man med lykta och säck.

I säcken hade tomten packat ner godispåsar som glada barn tacksamt tog emot.

Nästa års trettondag, som infaller på en söndag, bjuder Söderbärke församling in till en ny julfest för barnen.

Är de snälla fram till dess talar mycket för att tomten dyker upp igen.

Mer läsning

Annons