Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräftor allt färre - fiske stoppas

/
  • 30-talet fiskerättsägare deltog i mötet som leddes av ordföranden Bengt Rönning. En majoritet beslutade att förbjuda kräftfiske nästa år – för både allmänhet och fiskerättsägare.
  • På andra håll i landet har kräftorna varit borta några år och sedan har det åter blivit bra bestånd, säger Göran Hindefelt. Det ska bli intressant att se vad provfisket i Barken nästa höst ger för utfall.

På bara ett år har kräftfångsterna i Barken minskat med 45 procent.
Nu blir det fiskestopp i Barken under minst ett år.

Annons

Barkensjöarnas Fiskevårdsområdesförening hade på lördagen kallat till extra fiskestämma.

Mötet, som hölls i Folkets hus, kunde betraktas som något av ett krismöte. Vissa fiskerättsägare är oroliga för tillståndet i sjön

– 2009 fick varje fiskare i snitt 130 kräftor. 2010 fick de 119 och i år bara 65 kräftor, enligt de fångstrapporter vi har fått in. Det är en markant försämring.

Göran Hindefelt, mångårig kräftfiskare och suppleant i styrelsen, konstaterar att liknande rapporter kommit från många håll i södra Sverige. En sökning på internet visar att fångsterna minskat under en längre tid på flera håll, till exempel i Mälaren.

– Här i våra trakter ser vi samma försämring i Leran och i Västra Sveten som i Barken. Östra Sveten, som vi öppnade för fiske i år, gav bara tio kräftor per fiskare.

Inom föreningen finns 740 personer som har fiskerätt i Barkensjöarna och av dem brukar 250 – 300 fiska kräftor. Sedan tillkommer alla som köper årskort och fiskekort för sammanlagt 300 kronor för nöjet att få lägga ut max tio burar en natt. I år löste medlemmar och allmänhet sammanlagt 750 fiskerättsbevis/fiskekort och föreningen har hittills fått in 575 fångstrapporter och som nästan alla visar på sämre fångster.

Nu kommer fiskerättsägare och allmänhet att få stå över fisket i minst ett år, eller söka efter andra kräftvatten. De cirka 30 personer som deltog i den extra fiskestämman kom efter omröstning fram till att man stoppar fisket under 2012.

– Många ville att vi skulle fortsätta som tidigare, men en majoritet röstade för att inte tillåta kräftfiske nästa år. Styrelsen kommer dock att provfiska på flera platser och styrelsen får sedan besluta om kräftfiske åter ska tillåtas under 2013, upplyser Göran Hindefelt.

– Ingen vet orsaken till att kräftorna minskar i antal. Kan det ha spelat in att vi haft två kalla vintrar? Eller handlar det om naturliga variationer? funderar Hindefelt.

Vad man också noterat är att de kräftor som togs upp i år höll skaplig storlek. Däremot verkar det vara sämre beställt med de nya generationerna.

– 2002 utgjordes 49 procent av fångsterna av småkräftor som slängdes tillbaka i sjön. I år var det bara fyra procent. Och vissa rapporter talar om att 80 procent av kräftorna är hannar. Vart har honorna tagit vägen? undrar Göran Hindefelt och hans kamrater i föreningen.

Mer läsning

Annons