Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kaffetanternas drömutställning

/
  • Utställare. Sussie Karlsson är en av de kaffeglada frivilligarbetarna som finns tillhands under utställningen.  Foto: Karin Rickardsson
  • Kaffetanternas utställning. På utställningen går att finna många typiska fynd, exempelvis kafferostare och kaffekoppar. På bilden Anne-Maj Hjalmarsson Frid.  Foto: Karin Rickardsson
  • Historisk resa. Typiska kaffetanter från olika epoker går att finna under uställningen i Capellet i Söderbärke.  Foto: Karin Rickardsson
  • Kaffetant. Anne-Maj Hjalmarsson Frid är en av kaffetanterna som pysslat ihop utställningen med café-fynd.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

I 45 minuter väntade de två första "kaffe-kärringarna" utanför Capellet i Söderbärke på öppningsdags, för att få betrakta utvecklingen av den världsvida drycken ur rent samhälleligt perspektiv. Hur dracks det kaffe i Sverige förr?

Rundturen bland allsköns bråte bestående av loppisprylar och insamlade "caféfynd" utgör den nyöppnade mindre utställningen "Kaffekärringen förr och nu", arrangerad av frivilligarbetare i byn. Efter att först ha träffat "bondkärringen" med koppen i högsta hugg kan man några minuter senare sätta sig bredvid den "moderna lattebruden".

- I fyra år har vi haft utställningar här, bland annat på hattar och gamla klänningar, berättar Sussie Karlsson som finns på plats.

Utställningen pågår i två veckor framöver, och innan den är slut beräknas många "fynd" ha kommit till för allmän beskådning.

Konstnären och poeten Christer Temptander med sommarstuga utanför Söderbärke har också bidragit till utställningen. "Skvallret går" har han döpt konstellationen kaffepannor smyckade som kärringar, hängandes ovanför ett bord.

Retroglatt är det minsann med prickiga klänninghistorier och kaffeburkar på rad. På en bänk ligger en kafferost från sekelskiftet, bredvid den en burk med orostade kaffebönor.

Köper man kaffe med dopp får man även ta med sig koppen hem. Kaffeglada frivilligarbetaren Carina Nääs är själv förtjust i drycken.

- Ibland blir det upp till tio koppar om dagen.

Mer läsning

Annons