Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubel när Mervi fick ta emot stipendium

/
  • Norrbärke kyrka var fullsatt i samband med den traditionella julkonserten i lördags. Ett stort knippe välkända julsånger framfördes av Västerbergslagens Kulturskola, Smedjebackens manskör, Norrbärke kyrkokör och Cantilenakören. Solister var Ulf Hällqvist och Seppo Ruuska.
  • Mervi Sahlman får en gratulationskram av kyrkoherde Willy Ekström efter att hon tagit emot Erik Svenssons musikstipendium. Erik som själv verkade nöjd med valet och som också blev hyllades för sina 40 år som kyrkomusiker i Norrbärke församling.

Erik Svenssons musikstipendium delades för första gången ut i lördags.
När Erik själv meddelade att en av två stipendiater var Mervi Sahlman var det flera i en fullsatt Norrbärke kyrka som jublade.
Tyvärr kunde inte den andra stipendiaten, Maria Bergman, närvara vid utdelningen.

Annons

Kyrkomusikern Erik Svensson är väl känd för många Smedjebacksbor. Och i år har han verkat i 40 år i Norrbärke församling. Något som uppmärksammades vid lördagens julkonsert i kyrkan.

Det är också tack vare Eriks långa och trogna arbete inom församlingen som kyrkorådet och kyrkofullmäktige beslutade att instifta ett musikstipendium som årligen kommer att delas ut i samband med den traditionella julkonserten.

En julkonsert som varje år fyller kyrkan med folk och i år fanns inte en sittplats ledig när konserten började. Det som kom till kyrkan efter utsatt tid fick snällt sätta sig på golvet eller stå.

Den första delen av konserten innehöll bland annat Rudolf med röda mulen, framförd att slagverksensemblen Frusta, samt O helga natt med Ulf Hällqvist som solist, Mervi Sahlman piano, Smedjebackens manskör och kyrkokören.

Mitt i konsertprogrammet kallades Erik Svensson fram och kyrkoherde Willy Ekström sa att under Eriks tid i församlingen har så mycket musikalitet vuxit fram.

– Helt fantastiskt, utropade Ekström.

Svensson fick ta emot en designad skål fylld med engelskt godis och en korg innehållande andra godbitar.

– Och jag som bantade under hösten, så nu får jag väl börja om, skämtade Erik.

Därefter tog Svensson själv vid för att för första gången dela ut Erik Svenssons musikstipendium, som årligen ska delas ut till två personer. I årets jury ingick Willy Ekström, Erik Svenson och Ulf Hällqvist.

– Det första stipendiet går till Maria Bergman, som tyvärr inte närvara i dag eftersom hon har egna konserter, konstaterade Svensson.

Maria Bergman växte upp i Smedjebacken och arbetar numera i Stockholm som sångpedagog och är förstasopran i St. Jacobs kammarkör i Stockholm. Maria får sin utmärkelse i samband med julbönen på julaftonen.

– Det andra stipendiet tilldelas Mervi Sahlman.

Ett mycket uppskattat val enligt reaktionen i kyrkan; några till och med jublade och applåderna ville liksom inte ta slut.

– – Det här var en glad överraskning, tyckte Mervi.

Hon har i 30 år varit aktiv i Norrbärke församling och hennes huvudinstrument är piano. Hon spelar också tvärflöjt och är ordförande i Norrbärke kyrkokör där hon även medverkar.

Mer läsning

Annons