Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteleverans från Morgårdshammars Verkstäder till Ovako

/

Annons

Morgårdshammars Verkstäder AB kommer tillsammans med systerföretaget USAB att nå 100 miljoner i omsättning 2007.

Maskinverksdaten minskar planenligt steg för steg beroendet av sin förre ägare Danieli Morgårdshammar.

- Jag räknade nyss på orderstocken, vi har en orderstock nu på 20 miljoner och flera nyckelmaskiner är belagda fram till jul . 40 procent av kunderna finns nu utanför Danieli Morgårdshammar, konstaterar Sören Andersson.

Rörvalsverksordern till Ovako Hofors är värd nio miljoner så hoppas man att anläggningen går lika bra i verkligheten som den gjorde när man testkörde med hydraulik och allt i verkstaden.

- Det behövdes bara någon timmes justeringar, annars gick den klanderfritt.

Att Morgårdshammar Verkstäder och USAB byggt verket beror på att Ovako i Hofors tillsammans med Bergströms Konstruktionsbyrå i Gävle besatt ett kunnande i konstruktionen som ska klara av att tillverka rör av rödvarma rundjärn.

- Ovakos gamla verk är byggt på 1960-talet och det behövdes ett nytt. Ovako var ute och frågade tyska SMS och italienska Danieli eftersom det aldrig tillverkats rörvalsverk i Sverige vad vi vet. Tre års leveranstid var det och vårt pris var ett annat skäl.

Förfrågan kom vid semestern i fjol och i oktober tecknades kontraktet. Vid årsskiftet gick tillverkningen i gång efter 200 ritningar. På sju månader klarade Smedjebacksföretaget det som de stora giganterna ville ha tre år på sig för att klara.

- USAB har lagt sju ton svets i verket och vi har lagt ut jobb på en rad företag i närområdet. Vad vi visat är att vi kan mycket trots att vi bara har fyra år på nacken, myser Sören Andersson som berättar att Sandviken följer projektet noga.

Verkstadsbolaget kommer i höst att behöva ta in ny personal för att täcka upp för pensionsavgångar och den orderingång som finns och de investeringar som det planerats för. Tiderna skulle ha kunnat vara ännu bättre om inte Danieli Morgårdshammar på sin tid gjort dumheten att sälja den jättelika karusellsvarven.

- Jag skulle kunna "döda" de som fattade beslutet att göra sig av med karusellsvarven. Det hade varit en ovärderlig tillgång nu. Det är lika i hela Mellansverige att man under åren av dåliga tider gjorde sig av med speciella verktygsmaskiner som skulle ha behövts nu när vi går mot bättre tider, säger Sören Andersson som förklarar att Morgårdshammars gamla stora arborrverk var själva nyckeln till att kunna bygga Ovakos rörvalsverk.

Mer läsning

Annons