Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jätteaffär klar - gammalt bruk såldes för hemlig summa

/
  • Sedan 1933 har Finnbo bruk ägts av familjen Nicou. På måndagen blev det klart att sågverksmagnaten Karl Hedin tar över egendomen. I köpet ingår bland annat Finnbo gård – som han redan nu planerar att sälja vidare.

På måndagen blev det klart att sågverksmagnaten Karl Hedin, vd på AB Karl Hedin, köper Finnbo bruk av Jean Nicou.
Redan nu planerar den nya ägaren att sälja husen, bland annat Finnbo gård, och åkrarna vidare.

Annons

– Det här är ett led i råvaruanskaffningen till den industri (AB Karl Hedin Sågverk) som jag också äger. Det är en placering för framtiden, säger Karl Hedin om affären, som trots att den är privat tillkännagavs i ett pressmeddelande från AB Karl Hedin.

I förvärvet ingår 3 000 hektar mark (30 miljoner kvadratmeter), vilket storleksmässigt kan jämföras med hela Lidingö. Den största delen av ägorna består av skog men på marken finns även ett 25-tal sjöar samt cirka 750 000 kvadratmeter åker- och betesmark.

Herrgårdsbyggnaden från 1823, ett större ridcentrum, en sågverksbyggnad, ett mejeri, ett brygghus med mera ingår också i försäljningen.

– Jag har nog för avsikt att hitta nya ägare till de hus och åkrar som finns där. Även hjorthägnet och en del andra delar av fastigheten borde hänga ihop bättre med andra ägare, säger Karl Hedin.

Vilka krav kommer du att ställa på en eventuell köpare?

– Vi letar efter en köpare som har för avsikt att vårda det som finns. Men jag tror inte att man köper en sådan fastighet om man inte har den avsikten.

När annonseras de delar som ska säljas vidare ut?

– Jag förvärvade det i dag (måndag), så den processen har inte startat än.

Finnbo ligger cirka en mil nor om Smedjebacken och är ett gammalt hyttområde som ägts av olika släkter fram till 1907, då hyttan togs ur bruk.

1933 köptes egendomen av familjen Nicou som där på senare år, vid sidan av att bedriva skogsbruk, har arrangerat jägarkurser, jakt och konferenser.

Karl Hedin vill inte kommentera hur mycket han betalade för Finnbo bruk, men det har tidigare pratats om att affären skulle gå på "ett par hundra miljoner kronor".

– Det snackas så mycket här i världen. Vi har kommit överens om att inte skylta med det.

Karl Hedin får tillträde till Finnbo bruk den 15 februari.

Mer läsning

Annons