Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jarmo – halkans värsta fiende

/
  • Jarmo Reinikainen fyller en påse med krossgrus. När halksäsongen är över har 90 ton grus passerat Komhall på Väderbacken.
  • Bengt Bohman och Jarmo Reinikainen vid sin station på Väderbacken. 1,8 kilo – varken mer eller mindre – ska påsarna väga.
  • Birgitta Andersson är en av dem som kör ut gruspåsar i kommunen. Två till tre gånger om dagen fyller hon pickupen för vidare leverans till butiker, bensinstationer och äldreboenden.

Är du en av många som har tagit med en gruspåse hem från macken eller livsmedelsbutiken? Då ska du tacka Jarmo Reinikainen och hans kollega Bengt Bohman. Fyra timmar om dagen fyller de pappåsar med krossgrus, som kommuninvånarna sedan kostnadsfritt kan hämta för att "sanda" sina gångar och uppfarter.

Annons

Det är Komhall i Smedjebacken som ansvarar för den halkbekämpande insatsen med gratis gruspåsar. Två till tre gånger om dagen kör en av Komhalls bilar ut backar med gruspåsar till butiker, bensinstationer och äldreboenden i Smedjebacken och Söderbärke.

– De finns överallt där människor vistas, säger Peter Delerud, verksamhetsansvarig på Komhall.

– När vi har ställt ut backarna brukar de vara tömda på en timme.

Nu, när väderprognosen talar om växelvis mildväder och kyla, väntas gruspåsarna bli än mer populära. Komhall är dock beredda på anstormningen.

– Vi blir lite fler folk under mellandagarna och ska försöka bygga upp ett lager.

Gruspåsarna har blivit så populära att Smedjebackens kommun på sin Facebook-sida har tvingats gå ut med en uppmaning till allmänheten.

– Tanken är att pensionärer och andra som inte har bil eller kan åka och hämta grus ska ha påsarna. Nu händer det att folk fyller hela bilen.

De som behöver mer än en påse är i stället välkomna att åka till Komhall på Väderbacken och fylla en egen hink för tio kronor, eller köpa en hink med grus för 35 kronor.

Krossgruset köper Komhall in från Maserfrakt, och när halksäsongen är över har man delat ut eller sålt hela 90 ton.

– Krossgrus är mycket bättre än sand, förklarar Peter Delerud.

– Man drar inte in det på parketten lika lätt.

De största hjältarna i sammanhanget är Jarmo Reinikainen och Bengt Bohman, som är de som ser till att varje påse fylls med 1,8 kilo grus.

I sju år har de haft uppdraget, och när NLT besökte Väderbacken på onsdagen var de så fokuserade på sin uppgift att det enda tidningens reporter kunde få ur dem var ja- och nej-svar.

– Ja, svarade Bengt Bohman på frågan om han tycker att sysslan är meningsfull.

– Nej, svarade Jarmo på en fråga om han inte blir trött i armen av att lyfta flera hundra kilo grus varje dag.

Under vintern erbjuder Komhall även snöskottning och sandning.

Den som är intresserad av sådana tjänster hittar mer information på kommunens hemsida.

Gårdsbutiken på Väderbacken håller öppet måndag–torsdag 9–15 samt fredagar 9–14.

Mer läsning

Annons