Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag kastade mig av hästen i panik"

/
  • Påkörd och skadad. Hur illa skadat hästen Bombardiers vänstra bakben blev efter påkörningen vet Emma ännu inte.
  • Livsfarlig träning. Att träna hästar för att dem vana med biltrafik kan vara förenat med livsfara erfar Elina Bergsten och Emma Alexandersson efter onsdagens dramatiska möte med ett hotfullt äldre par.
  • Hotad och påkörd. ”Flytta på hästjäveln” skrek den äldre mannen hotfullt när de tvingats stanna längs vägen mellan Larsbo och Söderbärke i går eftermiddag. Emma Alexandersson gjorde vad hon kunde för att få sin häst lugn och ur vägen: ”Men jag fick inte en chans, tanten som körde bilen gasade på. Jag slängde mig ur sadeln i panik och sedan körde hon in i min häst”.

Annons

- Jag kastade mig av hästen i panik, berättar hon. I samma ögonblick vred sig hennes skräckslagna häst, med bakdelen mot vägen och bilen som kom allt närmare.

Den äldre damen som satt vid ratten tog ingen notis om hästekipagen på vägen. De skulle av allt döma fram till varje pris och körde in i hästen.

- Och sedan körde dom bara vidare, mot Söderbärke, som om ingenting hade hänt, konstaterar Elina Bergsten som också var med.

Emma fick hem sin häst för fyra dagar sedan, tio år gamla för detta varmblodstravaren Bombardier. Travkarriären var över på grund av en skada på vänster bakben, samma ben som paret i den lilla röda bilen körde in i.

- Nu vet jag inte hur det ska bli, vi som bara skulle ut längs vägen och träna hästarna för olika saker, som biltrafik, förklarar Emma.

Hon tillägger att Bombardier trots sin ålder är ovan med de "faror" som finns ute i det fria. Elinas häst Cisco är lika orutinerad, men av en annan anledning.

- Han är bara två år.

Tjejerna konstaterade ganska snart att bilförarna efter den smala vägen mellan Larsbo och Söderbärke kör fort. Att det äldre paret bromsade in och till och med stannade sin bil är dock föga tröst i det här sammanhanget.

- Vi har aldrig sett dom tidigare, men mannen hade en rutig skjorta och tanten hade krulligt hår. Det tycker jag kan stå med i tidningen, för vi vill verkligen ha tag på dom, säger tjejerna.

Av registreringsnumret hann de bara uppfatta bokstäverna som enligt Emma var ALO.

Det är också den ledtråd som de kunde ge polispatrullen som kallades till platsen.

- Vi har ju ingenting mer att gå efter, säger polismannen Hans Söderqvist till tidningen.

- Det blir en trafikmålsanteckning om att bilföraren gjorde sig skyldig till en smitning från olycksplatsen, fortsätter han och tillägger att bilförare är skyldiga att visa hänsyn när hästekipage finns längs vägen.

För Emma återstår att det ta kontakt med veterinären för att få en uppfattning om hur skadad hennes häst blev.

Mer läsning

Annons