Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon gör det lättare att hitta på bibblan

/

Annons

Tjänsten signalerar i sig att det pågår en satsning på de yngre generationerna. Marie Eriksson, numera förste bibliotekarie, som tidigare hade barn- och ungdomsavdelningen under sina vingar hade sysslan på halvtid.

Men i och med Marika Alnäng handlar det om en heltidstjänst. Hon kommer närmast från ett jobb som kultur- och biblioteksassistent i Bromölla, i gränstrakterna av Blekinge och Skåne.

- Det var också en mindre bruksort, säger hon som svar på frågan om hur familjen trivs i lilla Smedjebacken.

Skillnaden lär snarare komma att handla om klimatet. I Smedjebacken är exempelvis vintrarna fortfarande vintrar. Marika har för egen del inte åkt skidor sedan hon var liten.

- Men barnen ser fram emot snön.

Att flytta från södern upp till Dalarna är inte ett så stort steg som verkar för Marika. Hon kommer ursprungligen från Stockholm.

När det gäller det nya jobbet står det klart att hon kommer in i ett händelserikt skede. Det planeras för en ny entré till byggnaden där biblioteket är lokaliserat. Dessutom blev Marika den som rullade igång det som tidigare bara diskuterats - att skapa en användarvänlig barn- och ungdomsavdelning i biblioteket.

För utbildad bibliotekspersonal har det traditionella bokstavssystemet inte varit något problem. Däremot vanliga besökare får ofta irra runt i sökandet efter en speciell bok.

Nyordningen som är på gång att införas på barn- och ungdomsavdelningen handlar istället om en genréindelning, i exempelvis deckarböcker.

- I en genré blandas sedan olika kategorier, där man kan hitta såväl faktaböcker som skönlitteratur.

Marika kan dock inte svara på om nyordningen ska införas i hela biblioteket.

I satsningen på de yngre fortsätter man på den inslagna linjen att uppmuntra läsandet. Avsikten är också att bjuda in fler årskurser till biblioteket. Marika räknar dessutom med att projektet med sagoläsande pensionerade lärare fortsätter i höst.

Beträffande sitt eget läsande framgår det att hon håller sig till sin avdelning.

- Ja, jag läser mest barn- och ungdomsböcker. Jag var faktiskt ingen "bokoman" som yngre. Därför har jag massor kvar att läsa.

Fakta: Marika Alnäng

  • Ålder: 36
  • Yrke: Barn- och ungdomsbibliotekarie
  • Familj: Man och två barn
  • Bor: I ett stort gammalt hus i centrala Smedjebacken
  • Intressen: Frånsett böcker, dreja i lera, att sy historiska dräkter samt att renovera gamla hus
  • Läser just nu: Ungdomsboken "Henrietta är min hemlighet" av Maja Hjertzell

Mer läsning

Annons