Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hon fick både jobb och självförtroende i ICA-butiken

/
  • Johan Högdahl är storbelåten med Lisa Gustavsson och utesluter inte att han kan ta emot ytterligare någon person med funktionsnedsättning
  • Lisa Gustavssons självförtroende har sakta men säkert växt sedan hon kom till ICA i Söderbärke och hon trivs förträffligt.
  • Hon hade försökt sig på en rad olika jobb men livet blev ett helt annat när Lisa Gustavsson fick chansen på ICA i Söderbärke.
  • Göran Hedman är en av arbetsförmedlarna, som varit med och lotsat Lisa Gustavsson till jobb.
  • Anders Nord tycker att det finns mycket kraft i satsningen Se kraften och hoppas kunna hjälpa många fler framöver.

37-åriga Lisa Gustavsson från Vad hade gjort tappra försök att skaffa sig ett jobb men hennes handikapp gör henne sårbar och känslig.
Men så kom hon med i Arbetsförmedlingens satsning Se kraften och tack vare Söderbärkes ICA-handlare, Johan Högdahl, har Lisa hittat både självkänsla och arbetsglädje.

Annons

Vi träffar båda två i butikens lunchrum tillsammans med Anders Nord och Göran Hedman från den lokala Arbetsförmedlingen.

Lisa berättar om hur tufft hon haft det på grund av sin störning, som kallas Add och är en undergrupp till Adhd.

– Till skillnad från personer med Adhd, som ofta är hyperaktiva blir jag nästan tvärt om. Jag blir lätt trött och ibland väldigt stressad, förklarar hon.

Men nu verkar hon ha hittat rätt även om jobbet i ICA-butiken fortfarande är en provanställning.

– Det är inget konstigt med det och jag ser fram emot att Lisa fortsätter jobba hos oss. Hittills har det gått kanonbra, säger hennes chef.

Det är till och med så att Lisa vågat anta utmaningen att sitta i kassan, något hon knappast trodde hon skulle fixa.

Själv sammanfattar hon det så här:

– Fantastiskt bra, det har varit full pott för mig.

– Lisa är ett lysande exempel på hur bra det kan fungera om en arbetsgivare vågar ta sig an en person med ett funktionshinder, konstaterar Anders Nord.

Han och Göran Hedman jobbar som ett team och har sedan kampanjen Se kraften startade i höstas lyckats hitta sysselsättning för 18 personer.

En bra start med andra ord och det märks att båda två är belåtna med vad de hittills åstadkommit tillsammans. De har en ganska välfylld verktygslåda, vilket gör att de har stora möjligheter att få till skräddarsydda lösningar.

Eftersom de är något av fältarbetare kan de också vara med ute på arbetsplatserna för att underlätta "inskolningen".

– Dom personer vi försöker hitta ett jobb åt kan ha hamnat utanför arbetsmarknaden av olika skäl. Det kan handla om arbetsskador, rörelsehinder, narkotikaproblem eller kriminalitet. Fältet är väldigt brett, upplyser Hedman.

Han konstaterar att systemet bygger på att arbetstagare och arbetsgivare under sex månader får känna sig för.

– Stämmer det inte av någon anledning, då bryter vi.

Det ekonomiska upplägget varierar från fall till fall. En arbetsgivare kan få ett statligt lönebidrag mellan 10 och 100 procent. Det finns också möjligheter till tekniska hjälpmedel och insats av till exempel arbetsterapeut.

Lisa Gustavsson har haft det tufft och efter raden av misslyckade försök i olika branscher tidigare har hennes självförtroende blivit allt sämre, fram till att hon fick chansen hos Johan Högdahl.

– Att jobba i en livsmedelsbutik är i sig en stressig miljö och borde kanske inte passa en person som Lisa men det har fungerat jättebra, säger ICA-handlaren, som matchat in Lisa att sköta mejerivarorna.

Gentemot personalen har det varit full information gällande hennes problem.

– Min arbetskamrater har varit väldigt hjälpsamma och jag har verkligen känt mig välkommen, uppger Lisa.

Anders Nord berättar att de övriga man hjälpt in i arbetslivet finns i bland annat verkstadsbranschen, restaurang, handel och Svenska kyrkan.

Johan Högdahl känner starkt för Lisa och alla andra som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

– Jag är inte främmande för att ta emot ytterligare någon i framtiden. Jag förstår vad det innebär att kanske lämna en isolering och komma in i ett arbetsgäng med fikaraster och träffa andra människor, att känna sig behövd.

Mer läsning

Annons