Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högtidstal och operasång i Smedjebacken

/
  • Häst med vagn. Många passade på att åka en sväng runt hembygdsgården.
  • Pristagare. Helge Persson från Söderbärke tilldelades årets kulturpris.
  • Ändrade planer. Carolina Bengtsdotter-Ljung fick sjunga istället för operasångerskan Anna-Maria Johansson, som fått problem med rösten.
  • Nationaldagstal. Utrikeskorrespondent Eva Elmsäter höll högtidstal dagen till ära och talade bland annat om Smedjebacken som
  • Samling i solen. Många Smedjebacksbor träffades vid Norrbärke hembygdsgård för att fira Sveriges nationaldag tillsammans.

Annons

Stora som små hade samlats på bänkar och i gräset där uppträdandena avlöste varandra. Såväl Blandade kören som Manskören och Västerbergslagens Dans- och Musikskola medverkade. Operasångerskan Anna-Maria Johansson skulle ha sjungit men fick problem med rösten och var tvungen att ställa in med kort varsel. Istället bjöd Carolina Bengtsdotter-Ljung och Maria Helmér på operasång till pianomusik. Utrikeskorrespondenten Eva Elmsäter höll högtidstal om Smedjebacken, nya svenska medlemmar, jämlikhet med mera. Talet inleddes med att hon bad om ursäkt för att hon inte bar sin folkdräkt dagen till ära. Den redan så varma publiken blev än mer uppvärmd när hon förklarade att det helt enkelt berodde på att hon gått upp i vikt, något smedjebacksborna skrattade hjärtligt åt. Sedan gick talet över till att handla om just Smedjebacken, att utrikeskorrespondenten är född där.

- Vilken är min plats på jorden? Då säger jag Smedjebacken, konstaterade Eva Elmsäter och förklarade att hon saknat platsen speciellt mycket då hon befunnit sig utomlands under en period. Hon pratade om stället som en trygg plats med bra människor, där man kan koppla av, fiska och där hon lärde sig att simma, i "iskalla" Leran. Folk log igenkännande åt det hon pratade om.

Under dagen delades även årets kulturpris ut till Helge Persson från Söderbärke. Han tilldelades priset bland annat för sitt ingående och mångåriga forskningsarbete kring byars historia.

Efter högtidsprogrammet kunde besökarna åka häst och vagn eller prova på att baka tunnbröd i bagarstugan. Och för de som inte fått nog av värmen utomhus fanns det även möjlighet att prova på att smida i smedjan.

Mer läsning

Annons