Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska djur läka själar

/
  • Lotta Daher och Carin Frisk Ottosson stortrivs bland djuren på gården. Snart räknar de med att även rehabklienterna ska
  • Den här mäktiga shirehästen (brukar räknas som största hästrasen och kan väga ett ton) heter Shakira och är ett av alla djur som Carin Frisk Ottosson, Lotta Daher och Janne Granström har på Näs gård.
  • En trappa upp i den nogsamt renoverade drängstugan från 1700-talet kan Carin Frisk Ottosson och Lotta Daher erbjuda de blivande klienterna på gården umgängesutrymme.
  • Glada hundar är det gott om på Näs gård. Här ses en rhodesian ridgeback samt några parson russel terriers storma fram.

13 glada hundar möter upp besökarna samtidigt som 16 hästar fridfullt strövar omkring i hagar.
Någonstans stryker även sex katter runt.
Näs gård har blivit ett riktigt djureldorado, som inom kort ska börja fungera som rehabiliteringsmiljö för vuxna kvinnor med olika typer av problematik.

Annons

– Här kan vi erbjuda en form av arbetsträning för de boende, med djur och natur som viktiga delar, säger Ann-Charlott "Lotta" Daher.

Det är hon och goda vännen Carin Frisk Ottosson som ska driva rehabiliteringshemmet G1 Free, baserat på egna erfarenheter de har av anorexi och missbruk (tabletter respektive alkohol) samt med djuren som ett slags terapeuter.

– Hade det inte varit för vår kontakt med djur skulle nog ingen av oss ha levt nu, säger Lotta Daher, som utöver att vara hästuppfödare även driver kennel med raserna rhodesian ridgeback och parson russel terrier.

Tidigare har hon jobbat som hovslagare och kom den vägen i kontakt med sjuksköterskan och hästälskaren Carin Frisk Ottosson.

– Jag såg ganska snabbt att Carin hade anorexi och även alkoholproblem. Själv höll jag på att dö i anorexi 1984 och hamnade sedan i tablettmissbruk till följd av det. När jag och Carin pratade om det här märkte vi att vi var varandras spegelbilder. Det har resulterat i vår vänskap, säger Lotta Daher

Nu har hon varit "nykter" i åtta år och Carin Frisk Ottosson har varit det i ett och ett halvt år.

När de träffades bodde de i Karlstad, liksom Lotta Dahers sambo Janne Granström. Det var han som ledde dem till Dalarna via köpet av Näs gård.

Janne Granström driver fortfarande ett framgångrikt försäkringsmäkleri i Karlstad, som han dock har tänkt lämna för att fullt ut kunna hjälpa till med all verksamhet på den stora gården med massor av ängs- och betesmark vid Leran.

När han rör sig i trakten väcks minnen, för 59-årige Granström bodde nämligen i Ludvika sina första tio år av livet. Och på somrarna tillbringade han då mycket tid hos sin morfar i Lernbo – bara någon kilometer från Näs gård, med flerhundraåriga anor.

Men att Janne Granström skulle komma att köpa gården i sin barndomstrakt var rena slumpen.

– Vi tittade efter en gård som man kunde ha hästar på och så fick ja se den här på Blocket. Vilken fin gård, sa jag utan att ha en aning om var den låg.

Tillsammans med Lotta Daher begärde han en visning av gården och även om hon först tyckte att det var lite fel tajmning så blev det till slut ett köp, efter att man kunde kom överens om priset med barnen till gårdens förre ägare – framlidne Thure Elings-Pers.

– Det fanns högre bud än det vi gav (5,2 miljoner kronor), men de som sålde ville att vi som hästmänniskor skulle få köpa gården. Det är vi glada och tacksamma för, säger Lotta Daher.

På hösten 2010 inleddes så flytten till den mäktiga gården, som omfattar nära 50 hektar – varav mycket betes- och ängsmark.

Vartefter tog sedan planerna form att Lotta Daher och Carin Frisk Ottosson skulle satsa på ett rehabiliteringshem för kvinnor med någon typ av missbruksproblematik.

– Men som inte längre är aktiva i missbruk.

Eftersom det inte ska vara ett behandlingshem, utan snarare en efterbehandling i rehabform, krävs ingen terapeututbildning eller liknande av Daher och Frisk Ottosson. De har också fått sin verksamhet godkänd av Socialstyrelsen.

Dagliga rutiner, inte minst i omhändertagandet av och kontakten med djuren, ska göra klienterna stabila nog att efter kanske ett halvårs vistelse på Näs gård sedan kunna kliva ut i det "vanliga livet".

En första turné för att sälja in konceptet har nyligen gjorts till fem kommuner i Norrland och responsen var god.

– Vi fick ett otroligt positivt bemötande, säger Carin Frisk Ottosson.

På gården har nu fem mindre stugor byggts, som i maxfallet kan husera fyra personer var. Till att börja med är det sex klienter som verksamheten är tänkt för.

Men stugorna kan också hyras ut till andra, då som "boende med häst" – en aktiv lillsemester.

Klienterna har även tillgång till en nyrustad drängstuga från 1700-talet, som blivit till en modern samlingslokal.

– Meningen är att klienterna inte ska kunna isolera sig i sin stuga, utan vara tvungna att umgås med varandra som en del i rehabiliteringen, säger Carin Frisk Ottosson.

15 februari öppnar G1 Free på Näs gård. Priset kommunerna får betala för en klientplacering hamnar någonstans kring 1 600-2 000 kronor per dygn.

Mer läsning

Annons