Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvan röjdes - nu kan bygdespelet utvecklas

/
  • Spelpremiär. På torsdag gör Marianne Gradén, Göran Diser och Karin Diser entré som gruvfru, smed och skrädkärring i årets premiär av Flogbergsspelet.  Foto: Karin Rickardsson
  • Ett hål med möjligheter. Flogbergssällskapet har röjt ur ett dagbrott. Området ger Flogbergsspelet möjlighet att utvecklas i nya banor. Vid kanten står delar av gänget som deltar i dramatiseringen. Från vänster: Per Oscarsson, Ulf Gradén, Marianne Gradén, Karin Diser, Göran Diser Jenny LIndblad, Dennis Lindblad och Linnea Lerström.  Foto: Karin Rickardsson

Annons

Det dramatiserade spelet bygger på den verkliga gruvhistorien.

Det utspelar sig år 1904, och gruvan har varit nedlagd i några år. Gruvingenjören försöker övertala gästerna att köpa in sig i gruvaktiebolaget. Under spelet får besökarna se hela Flogbergsgruvan och veta det mesta om vad som hänt där.

18 personer i Flogbergssällskapet är utklädda till gruvarbetare, ingengörer, innovatörer, smeder och diverse annat folk som jobbade i och runt gruvan på den tid det begav sig.

Sällskapet ger föreställningen sex gånger i sommar.

Nu har Flogbergssällskapet fällt träd och röjt bort en massa sly i ett av de stora dagbrotten. Förut fanns där en stor granskog.

- Här skulle man faktiskt kunna anordna en scen likt den i Dalhalla. Det är fantastisk akustik här, säger Per Oscarsson.

Det finns planer på att hitta på något nytt som passar i det nya området. Men i torsdags var det fortfarande oklart hur sällskapet har tänkt sig utveckla Flogbergsspelet.

Något som däremot står väldigt klart är önskan av nya, eller framför allt fler, skådespelare.

- Vi behöver folk som är intresserade av att vara med och spela teater, säger Anders Hammarbäck, ordförande i Flogbergssällskapet.

Sällskapet har 25 medlemmar. 18 måste vara med för att fylla alla roller i spelet.

Vem vet, om du vill vara med som skådespelare och har bra idéer, kanske du till och med kan få vara med och utveckla Flogbergsspelet.

Mer läsning

Annons