Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre anställda på natten vid äldreboende

/

Nattbemanningen på Allégårdens äldreboende minskas snart med totalt 1,7 tjänster.
Detta har lett till protestskrivelser från såväl en boende som en anställd.
Samtidigt har omsorgsförvaltningen fått in en skrivelse från en anhörig till en boende gällande två missar i omsorgen.

Annons

Rent schematekniskt drogs nattjänsterna som så kallade springare in med start den här veckan. Men då ännu inte nytt larmsystem, kodlås med mera har hunnit installeras finns springartjänsten kvar ytterligare en kort tid.

Om någon vecka ska dock nattbemanningen på Allégården dras ner till en undersköterska per avdelning (som har 15, respektive 16 platser samt att korttidsboendet Lyktan har 10-12 platser) och en sjuksköterska.

Hittills har springartjänsten gjort att det kan vara två personer per avdelning då behov uppstår, utan att sköterskan behövt täcka upp så att det inte blir personallöst på någon avdelning.

Skrivelserna till kommunen från såväl den anställda som den boende andas nu oro över hur det ska bli när det inte längre finns någon springare nattetid på Allégården.

"Med det nya systemet blir ju en person, med ansvar för en avdelning med 15 eller 16 boende, tvungen att lämna sin avdelning för att hjälpa kollegan på den andra avdelningen", skriver den boende och fortsätter: "Jag skulle aldrig vilja arbeta under sådana förutsättningar."

Den anställda är inne på samma linje och har i sin skrivelse lagt med en punktvis rapport av alla insatser hon tvingas utföra under en arbetsnatt. Allt från städning till medicinutdelning, från toapassande till förflyttningar av tunga och oroliga boende beskrivs på ett sätt som klart tydliggör att det redan nu är en tuff arbetsbörda som personalen har.

Ur skrivelsen kan citeras: "Alla nätter är naturligtvis inte lika, men i stället för att dra in på den här springaren borde man jobba två och två på nätterna på alla avdelningar. Försöka att tänka er in i den här situationen att gå helt ensam i tio timmar och passa på dementa så att de inte skrämmer upp hela avdelningen samt dra upp närmare 100-kilos stela farbröder åtta gånger per natt. Det känns både på min rygg, mitt psyke och de stackars farbrödernas nackar och armar."

Den skrivelsen har ännu inte hunnit besvarats av någon i ledande ställning, medan den boendes skrivelse har besvarats av omsorgsnämndens ordförande Monica Forsgren (S).

Hon skriver bland annat att nämnden måste spara pengar för att nå budgetramen för 2012 och att: "Denna åtgärd med natten på Allégården ser vi som den 'minst' sämsta för verksamheten."

Magnus Sundström, enhetschef på Allégården, har viss förståelse för sparåtgärden med tanke på att detta särskilda boende har en högre personaltäthet än andra boenden i kommunen.

Men samtidigt beklagar han att springaren dras in, vilket gjorts förut med misslyckat resultat.

– Den gången kom tjänsten tillbaka, eftersom den behövdes. Vi får väl se hur det blir nu, men det är klart att det aldrig är bra när det tas bort folk.

Slutligen kan det noteras att Allégården är aktuell i ytterligare en skrivelse. Då handlar det om en anhörig till en boende på Lyktan som vill påpeka två fall av missar i omsorgen om den gamla mamman.

Dels fick den boende fel insulinspruta med sig under en kortare vistelse hos en annan dotter, dels ledde försenad fotvård till problem som senare krävde antibiotikabehandling.

Förvaltningen har gällande detta utlovat ett skriftligt svar inom ett par månader.

Mer läsning

Annons