Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Får miljonbidrag till unik anläggning

/
  • Anläggningen med solfångare och dess styrutrustning kommer att kosta drygt 2,2 miljoner och Ingemar Löf säger att det förmodligen kommer att dröja tio–tolv år innan anläggningen går med vinst.
  • Det är 20 solfångare av ett helt nytt slag som nu har placerats på Dala Elektrolindningars tak och dessa kommer att producera både el och värme.

I går meddelade länsstyrelsen i Dalarna att man beviljat Bävergläntans Fastighets AB drygt en miljon kronor till ett nytt och unikt solenergiprojekt.
Det unika med anläggningen är den kommer att producera både el och värme.

Annons

Vd för Bävergläntans Fastighets AB är Ingemar Löf som också driver Dala Elektrolindningar och det är på det företagets tak som de 20 hybridsolfångarna nu är placerade.

Det här med energi och uppvärmningen är något som ligger Ingemar Löf varmt om hjärtat. För några år sedan byggde han ett mindre lokalt fjärvärmenät anpassat för industriområdet i Gunnars. Ett nät som drivs med en flispanna. Flera företag i området anslöt sig till nätet för komma ifrån oljeberoendet.

Men Ingemar lät sig inte nöjas med det. Efter att ha pratat med en del folk, kunniga inom energiområdet, kom han i kontakt med Joakim Byström, som har konstruerat det system som Löf som bästa håller på att anlägga.

– Han sa att hans system är lämpligt att kopplas till mitt fjärrvärmenät och efter att ha tänkt på saken så bestämde jag mig att satsa på det här. Men någon direkt vinst ger det inte. Först om tio-tolv år kan det bli ett ekonomiskt överskott, det hänger på elpriserna, säger Löf.

På frågan varför ha gör den här satsningen så har Ingemar inget direkt svar, men uppenbarligen är han en person som tänker på miljön och på förnybar energi.

Det handlar alltså om 20 solfångare av ett helt nytt slag, de första som installerats i Dalarna. I solcellerna finns kiselkristaller och där uppstår den värme som sedan leds ut i el- och fjärvärmesystemet.

Den totala ytan på solfångarna är 200 kvadratmeter och när anläggningen är i gång beräknas den producera 67 000 kilowattimmar per år. Det motsvarar el och värme för ungefär tre villor.

– Flispannan kommer vi att ha kvar, men den behöver inte ha i gång på somrarna nu när vi har den här anläggningen. Och det är ju bra för då släpper vi inte ut någon rök eller andra partiklar.

Ingemar Löf säger att den nya anläggningen inte kommer att göra Dala Elektrolindningar självförsörjande på el eller värme, men att det är en fördel att de själva kan ta hand om elen och under vissa perioder också kunna sälja en del av elen.

– När det är soliga dagar slipper vi köpa el. Det är en stor fördel.

Hela anläggningen beräknas kosta drygt 2,2 miljoner kronor och länsstyrelsen i Dalarna skjuter till 1 080 000 kronor i energibidrag.

– Det är fem fastigheter som i dag är anslutna till fjärrvärmenätet, men det går att ha det dubbla. Och nu kan Gunnarsområdet bli helt oberoende av energi från omvärlden, i alla fall så länge vi har flis.

Ingemar Löf påpekar att investeringen ligger rätt i tiden, om inte annat med tanke på att Dalarna är ett av tre utsedda pilotlän för att utveckla god energihushållning.

Mer läsning

Annons