Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett mikrobryggeri som ger mersmak

/
  • Mats Sörhuus är vd för DBC och mycket nöjd med företagets först öl, en folköl av typen IPA.
  • I våras prisades ölet som Mats Sörhuus tog fram tillsammans Fredrik Remes.

Efter att bara ha varit i gång någon månad levererade Dala Brewing Company den 6 december de första ölen till ICA-Pilen i Smedjebacken.
– Det har gått över förväntan, säger företagets vd och förstebryggare Mats Sörhuus.

Annons

Det är ganska länge sedan den nu 31-årige Mats Sörhuus från Smedjebacken var inriktad på att satsa på bryggeribranschen.

– Jag gick en bryggeriteknisk utbildning i Grängesberg 2003–2005, berättar han och fortsätter:

– Jag var intresserad av öl och ville syssla med det efter gymnasiet. Men det blev inte så.

Mats fick andra intressen och tanken på att ett bryggeri jobb sköts åt sidan.

Men för något år sedan började han brygga lite öl för hemmabruk.

– Jag bjöd kompisar och familjen och ölet fick bra betyg.

Tanken på att börja brygga öl mer organiserat tog form och några kompisar till Mats hakade på. Det som blev avgörande för att ta steget full ut var Niklas Jonsson som driver ICA-Pilen i Smedjebacken.

– Vi pratade med honom och han undrade om vi kunde brygga ett öl exklusivt för ICA-Pilen.

– En annan morot som kom något tidigare var när jag och Fredrik fick en bronsmedalj i "SM i Hembryggd öl 2015" i klassen Karaktärsfull Ale, berättar Mats.

I september registrerades Dala Brewing Copmany, DBC, med Mats som vd och styrelsemedlemmarna Fredrik Remes, Martin Eggen, Mickael Eriksson, Magnus Fredriksson och Mattias Johansson.

I slutet av september fick DBC klartecken att bedriva verksamheten i lokalerna där veterinär Torkel Östman tidigare höll till. Ett bryggverk och behållare för jäsningen införskaffades.

– Det gjorde vi med egna pengar.

Det första ölet i företagets namn och till ICA blev en India Pale Ale, folköl 2,8 %. IPA är en överjäst öl som normalt sett har en alkoholstyrka på 5 % eller mer, men DBC valde alltså att göra en folköl.

– Det mycket humle i ölet och det är ganska beskt. Det passar bra till lite fetare mat, grillat och lite kryddigare mat.

Niklas Jonsson beställde 1 000 flaskor av det nya folkölet och dessa levererades den 6 december. På en vecka såldes 644 flaskor.

– Vi har bara fått bra recensioner.

Bryggverket är på 80 liter så det är inte frågan någon storskalig produktion.

– Jag skulle nog tro att vi är Dalarnas minsta mikrobryggeri.

Mats Sörhuus berättar att ett nytt bryggverk är beställt och med två sådana ska man kunna producera 500–600 liter öl i veckan.

Till våren hoppas DBC kunna presentera en lättöl och det finns planer på att även ta fram en starköl. Och då är det Mats som, precis som med folkölet, gör recepten.

Eftersom alla inblandade har heltidsjobb så är DBC än så länge ren hobbyverksamhet. Vad som händer om efterfrågan på deras öl stadigt växer har Mats inte tänkt på så mycket.

– Vi kör på så här nu sen får avvakta och se. Men framtiden ser spännande ut.

Fotnot: i bryggverket blandas ingredienserna till ölet och därefter tappas det över i jäsningskärlen och jäsningsprocessen tar en och halv till två veckor. Sedan tillsätts kolsyra och därefter får ölet stå en vecka innan det tappas på flaska.

Mer läsning

Annons